Reducerea poluării cu nitraţi a apelor este subiectul unor ateliere regionale organizate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor






În cursul zilei de azi, 9 noiembrie, între orele 10:30 – 15:30, Consiliul Judeţean Cluj va găzdui atelierul regional Finanţări disponibile prin „Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”.
Atelierul care se desfăşoară azi la Cluj este parte a caravanei naţionale organizată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în perioada 2016 – 2017, în toate regiunile de dezvoltare ale României. Obiectivele principale ale atelierelor sunt reducerea poluării cu nutrienţi şi sprijinirea conformării autorităţilor publice locale cu prevederile europene în vigoare. Cea mai importantă componentă a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este reprezentată de finanţarea investiţiilor pe care autorităţile publice locale le pot realiza pentru reducerea poluării cu nitraţi a apelor.
„Am răspuns cu maximă promptitudine solicitării Ministerului Mediului, conştienţi fiind de faptul că poluarea cu nitraţi a apelor reprezintă o problemă reală cu care unităţile administrativ-teritoriale se confruntă în procesul de gestionare a serviciului public de alimentare cu apă potabilă. Acesta este, de altfel, şi motivul pentru care Consiliul Judeţean se va implica activ în efortul interinstituţional de monitorizare şi în încercarea de reducere a poluării cu aceşti contaminatori foarte nocivi pentru sănătatea populaţiei”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Începând cu anul 2017 vor fi lansate apelurile de proiecte pentru acest tip de investiţii, care vizează finanţări pentru:
– Infrastructura de management al gunoiului de grajd – platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd, staţii de compostare şi peletizare a gunoiului de grajd, instalaţii de producere a biogazului;
– Sisteme de canalizare şi epurare a apelor uzate menajere de mici dimensiuni;
– Plantări de perdele de protecţie vegetală între terenurile agricole şi cursurile de apă.





