Ştiri

Cetăţenii Republicii Moldova au fost chemaţi la urne pentru a-şi alege preşedintele

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Duminică, 13 noiembrie, a avut loc în Republica Moldova cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. În urmă cu două săptămâni, conform votului cetăţenilor, cei doi candidaţi care au rămas în cursă pentru ocuparea postului de preşedinte sunt Igor Dodon – Partidul Socialiştilor din Republica Moldova şi Maia Sandu – Partidul Acţiune şi Solidaritate.

La fel ca în primul tur, şi de această dată s-a constatat o participare masivă a cetăţenilor care se află în afara graniţelor ţării. Astfel, cel mai mare număr de participanţi la vot s-au înregistrat în Italia, unde peste 40.000 de oameni au votat, în România aproape 15.000, în Franţa peste 9.000 iar în Rusia peste 8.000.

De această dată, la câteva secţii de votare din afara ţării, buletinele de vot nu au fost suficiente şi s-au epuizat înainte ca toţi cetăţenii să-şi poată exercita dreptul la vot. Conform informaţiilor transmise de Comisia Electorală Centrală (CEC), „au fost epuizate cele 3.000 de buletine de vot distribuite pentru secţiile de votare din: s. Cotiujenii Mari, rn. Şoldăneşti; nr. 1/355 din or. Bologna, Republica Italiană; nr. 1/389 din or. Bucureşti, România; nr. 1/347 or. Paris, Republica Franceză; or. Moskova, Federaţia Rusă.” Cei care nu au mai apucat să voteze la secţiile unde buletinele s-au terminat, au fost redirecţionaţi spre cele mai apropiate secţii de votare, unde a fost posibil.

Este pentru prima dată din anul 2000 încoace când cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg preşedintele prin vot direct.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x