Numărul locurilor de muncă disponibile a crescut în ultimele luni

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul III 2016 a fost de 62.9 mii, în creştere cu 5.8 mii locuri faţă de trimestrul anterior.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2015, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0.18%, iar numărul locurilor de muncă disponibile a crescut cu 10.4 mii.

Institutul Naţional de Statistică a precizat că în trimestrul III 2016, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3.81%), urmată de sănătate şi asistenţă socială (2.77%), respectiv de activităţi de spectacole, culturale şi recreative (2.54%). În industria prelucrătoare s-au concentrat circa 28% din numărul total al locurilor de muncă vacante (17.8 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1.54%. Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante.

Astfel, 9.9 mii locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 8.8 mii în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2.8 mii locuri sunt disponibile în învăţământ.

La polul opus, cele mai mici valori atât ale ratei cât şi a numărului locurilor de muncă vacante s-au regăsit în industria extractivă (0.10%, respectiv 0.1 mii locuri vacante).

Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (+0.41%), sănătate şi asistenţă socială (+0.34%), respectiv 2/3 activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+0.23%).

În ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante cele mai relevante, creşteri s-au evidenţiat în activităţile din industria prelucrătoare (+1.9 mii locuri vacante), sănătate şi asistenţă socială, respectiv în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (+1.2 mii locuri vacante fiecare în parte). La polul opus, cea mai relevantă scădere a ratei locurilor de muncă vacante s-a regăsit în activităţile de tranzacţii imobiliare (-0,24%), iar în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante în activităţile de informaţii şi comunicaţii (-0.3 mii locuri).

În trimestrul III 2016, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât şi a locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (1.83%, respectiv 18.2 mii locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost înregistrate pentru ocupaţiile de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit – grupa majoră 6 (0.62%, respectiv 0.1 mii locuri vacante).

Numărul locurilor de muncă vacante a cunoscut exclusiv creşteri, cele mai semnificative regăsindu-se în rândul ocupaţiilor de specialişti în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+2.8 mii locuri vacante) şi de operatori la instalaţii şi maşini; asamblori de maşini şi echipamente – grupa majoră 8 (+2.0 mii locuri vacante).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x