Ştiri

Membrii comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății nu vor mai fi numiţi de ministru

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Lipsa unor criterii de selecţie şi precizările neclare în cazul conflictelor de interese au condus la apariţia unor majore disfuncţionalităţi în constituirea şi misiunea comisiilor de specialitate din cadrul Ministrerului Sănătăţii. Astfel, schimbări majore în modul în care se constituie comisiile de specialitate ale ministerului Sănătăţii au fost propuse şi adoptate.

Pentru prima dată, membrii comisiilor de specialitate nu vor mai fi numiţi de ministru, ci vor fi selectaţi printr-un proces transparent, care ţine cont de criterii de profesionalism şi integritate. Medicii cu cetăţenie română, indiferent dacă profesează în România sau în afara ţării, îşi pot trimite dosarul pentru a intra în procesul de selecţie, cu condiţia să îndeplinească următoarele criterii:
– Să fie medic specialist sau cu minim trei ani de studii în domeniul de competenţă al comisiei, respectiv cadru medical care îşi desfăşoară activitatea de minim 5 ani în domeniul de competenţă al comisiei;
– Să fie persoană fizică cu cetăţenia română, indiferent de domiciliu şi ţara în care îşi desfăşoară activitatea;
– Să fie cunoscător al unei limbi de circulaţie internaţională;
– Să aibă abilităţi de utilizare a mijloacelor moderne de comunicare.

Profesionalismul candidaţilor este evaluat pe baza unui punctaj transparent, care ţine cont de activitatea clinică şi didactică, prezenţa atestatelor şi supraspecializărilor, experienţa profesională internaţională, publicarea de articole şi de cărţi medicale, desfăşurarea de studii clinice, colaborările cu organizaţii nonguvernamentale ale pacienţilor. Pe baza acestor criterii se va realiza un puctaj, care va permite realizarea unui clasament al candidaţilor. Dintre primii 8 membri vor fi aleşi prin vot secret preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul, restul devenind membrii permanenţi, iar următorii 8 vor fi membrii supleanţi.

Conform noului ordin, un număr de 54 de comisii, fiecare reprezentând o specialitate medicală, reunind în total peste 800 de specialişti, vor colabora cu Ministerul Sănătăţii.

Reguli clare privind incompatibilităţile sunt stabilite, pentru ca interesele personale să nu inflenţeze activitatea comisiilor, anunţă Ministerul Sănătăţii. De asemenea, vor fi excluse candidaturile persoanelor care prezintă condamnări penale. Fiecare membru va completa o declaraţie de interese pentru ultimul an calendaristic, declarând colaborările cu firmele producătoare şi distribuitoare de medicamente şi aparatură medicală. În şedinţele în care unul dintre membrii permanenţi s-ar putea afla în conflict de interese, acesta va fi înlocuit cu un membru supleant.

Pentru ca rezultatul activităţii comisiilor să atingă cel mai înalt nivel de calitate ştiinţifică, ordinul de ministru permite participarea la întâlnirile comisiilor, a unor personalităţi considerate relevante pentru temele supuse discuţiilor. De asemenea, pentru ca în activitatea comisiilor să se ţină cont şi de perspectiva pacientului, la şedinţele acestora poate participa, în calitate de invitat permanent, un reprezentant desemnat de asociaţiile pacienţilor din domeniul comisiei.

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii elaborează protocoalele terapeutice, fundamentează deciziile ministrului sănătăţii cu privire la politicile, strategiile şi programele de acţiune în domeniul sănătăţii populaţiei, identifică priorităţile naţionale pe termen scurt, mediu şi lung, propun pachetele de servicii medicale care se asigură în cadrul sistemului de sănătate şi îndeplinesc alte sarcini esenţiale pentru buna desfăşurare a activităţii ministerului.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x