Ştiri

Autorităţile caută noi strategii care să oprească migraţia personalului medical din România

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ministerul Sănătăţii a prezentat în cursul acestei săptămâni Planul Multianual pentru Dezvoltarea Strategică a Resurselor Umane din Sănătate 2017 – 2020, care are drept scop adoptarea unei abordări strategice privind gestionarea migraţiei personalului medical din România.

În paralel, Ministerul Sănătăţii a prezentat şi rezultatele primului studiul asupra costurilor de instruire universitară a personalului medical.

Studiul realizat în România de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în toamna anului 2016, arată că pregătirea universitară a unui medic în România costă, în medie, 81.000 de lei. Suma nu include şi anii de rezidenţiat care implică, de asemenea, costuri destul de mari. Un simplu calcul relevă că pentru pregătirea celor 43.000 de cadre medicale care din 2007 până acum şi-au manifestat intenţia de a emigra (prin solicitarea certificatului de conformitate), România a cheltuit circa 3.5 miliarde de lei. Această sumă poate fi considerată o pierdere şi nu o investiţie, deoarece majoritatea acestor cadre medicale au emigrat.

În acest context, dezvoltarea unui Plan Multianual pentru Dezvoltarea Strategică a Resurselor Umane din Sănătate a devenit imperios necesară. Planul se axează pe îmbunătăţirea guvernanţei în acest domeniu, pe ajustarea formării personalului medical bazat pe competenţe, implementarea unui management modern al resurselor umane în unităţile sanitare şi crearea unor politici de stat de motivarea personalului medical de a rămâne şi practica în România.

„De succesul implementării tuturor acţiunilor din acest plan va depinde dacă personalul medical va rămâne în România să asigure îngrijiri de calitate românilor. Şi aceasta nu ţine de politică, ci orice guvernare trebuie să fie onorată să o ducă la bun sfârşit. Deoarece fără cadre medicale un sistem de sănătate este un sistem nefuncţional, fără impact asupra stării de sănătate a cetăţenilor săi”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x