De interesŞtiri

Epidemia de rujeolă s-a extins în 32 de judeţe

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Până în momentul de faţă au fost confirmate cazuri de rujeolă în 32 de judeţe. Datele furnizate de Centrul National de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile mai arată că cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Arad – 454, Mureş – 238 şi Timiş – 240.

După ce numărul de îmbolnăviri a ajuns la 1.725 de cazuri, dintre care şapte cu decese confirmate (trei la copii sub vârsta de un an), Ministerul Sănătăţii, împreună cu experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Institutului Național de Sănătate Publică, ai Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi ai UNICEF, a elaborat şi a pus în practică un plan de măsuri privind limitarea extinderii epidemiei de rujeolă.

– Prima măsură este coborârea vârstei de vaccinare cu prima doză de vaccin ROR (vaccinul împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei) la 9 luni, deoarece principala caracteristică a actualei epidemii de rujeolă este că afectează şi copiii cu vârsta sub un an. De aceea, copiii vaccinaţi mai devreme conform acestei prevederi vor fi apoi vaccinaţi conform Programului Naţional de Imunizare la vârsta de 12 luni şi la vârsta de cinci ani.
– De asemenea, recomandarea experţilor OMS este de a realiza cât mai repede recuperarea copiilor din grupa de vârstă sub cinci ani care nu au nicio doză de vaccin şi a copiilor din grupa de vârstă 5 – 9 ani care nu au două doze de vaccin ROR conform Calendarului Naţional de Vaccinare.
– Pentru punerea în practică a acestor măsuri, medicii de familie au început catagrafierea copiilor eligibili între 9 luni şi 9 ani complet nevaccinaţi cu ROR şi pe cei cu vârsta între 5 şi 9 ani care au o singura doză de vaccin. În plus, acolo unde este posibil, asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari au început deja convocarea copiilor la cabinete.
– Stocurile de vaccin ROR sunt suficiente în acest moment, asigură Ministerul Sănătăţii, atât pentru vaccinările suplimentare cât şi pentru cele la termen. Astfel, la nivel naţional sunt disponibile în jur de 300.000 de doze de vaccin ROR.

Ministerul Sănătăţii recomandă părinţilor să ia legătura cu medicii de familie ai copiilor pentru a se programa la vaccinare cât mai curând posibil. Medicii de familie şi părinţii care vor să afle informaţii despre vaccin şi vaccinare pot accesa pagina desprevaccin.ro.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x