Ştiri

Preşedintele Klaus Iohannis a respins propunerea de prim-ministru a coaliţiei PSD + ALDE

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Marţi, 27 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a prezentat la Palatul Cotroceni o declaraţie de presă, în legătură cu propunerea pe care a primit-o din partea coaliţiei care deţine majoritatea în Parlament, PSD + ALDE, de a numi în funcţia de premier a României pe Sevil Shhaideh.

În comunicarea pe care a transmis-o azi, preşedintele a refuzat propunerea de prim-ministru primită în urmă cu câteva zile:
„Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele politice, PSD şi ALDE, care au ţinut să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru poziţia de Prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra, şi am decis să nu accept această propunere. În consecinţă, solicit coaliţiei PSD + ALDE să facă altă propunere.”

În urma comunicatului preşedintelui, au urmat declaraţii de la Palatul Parlamentului, după ora 16:00, făcute de Liviu Dragnea, preşedinele PSD şi liderii ALDE, prin Călin Popescu-Tăriceanu. Cei doi şi-au făcut cunoscută părerea în legătură cu răspunsul lui Klaus Iohannis şi au răspuns întrebărilor jurnaliştilor prezenţi la conferinţă.

„Ca şi dumneavoastră, ca şi toată ţara, am urmărit şi noi, cu stupefacţie pot spune, anunţul preşedintelui Iohannis, de fapt răspunsul la propunerea noastră privind desemnarea unui prim-ministru al Guvernului României. Împreună cu colegii mei am analizat în ultimele ore, am încercat să găsim care ar putea fi resorturile cinstite sau constituţionale care ar fi putut sta în spatele acestei decizii. N-am reuşit să găsim niciun motiv constituţional, nici alt motiv care să ţină de alte elemente, riscuri, eventual. Părerea noastră este că acest om de fapt vrea să declanşeze o criză politică în România”, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

„Doresc să fac câteva consideraţii, care mi se par necesare pentru a avea deplina înţelegere a acestei decizii pe care preşedintele a luat-o astăzi, de a refuza nominalizarea făcută de coaliţia PSD ALDE, pentru funcţia de prim-ministru al României. Lipsa oricărei motivaţii întăreşte bănuiala multora că preşedintele, de fapt, se angajează cu noi într-o luptă de putere, sfidând practic votul dat de cetăţeni în 11 decembrie. Încă din perioada campaniei electorale, i-am cerut preşedintelui să declare deschis printr-un da sau nu dacă va respecta votul cetăţenilor. N-am primit nici un răspuns la această întrebare pe care am repetat-o în numeroase rânduri. Din păcate, la întrevederea pe care am avut-o cu preşedintele la Cotroceni a doua zi după anunţarea rezultatelor alegerilor, domnia sa mi-a spus foarte direct că va face tot ce-i stă în putinţă pentru a nu numi un premier din partea PSD-ului şi pentru a evita aducerea PSD-ului la guvernare. Aceste afirmaţii nu au fost singurele care pe mine m-au pus pe gânduri, pentru că a vorbit mai mult decât atât, a spus că vrea să declanşeze un război total, lucru care iată, astăzi, îl vedem prinzând contur”, a afirmat co-preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Liderii celor două partide care deţin majoritatea în Parlament au mai declarat că vor analiza situaţia la rece şi vor anunţa zilele următoare soluţia găsită la impasul politic din acest moment.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x