Legea antifumat este posibil să fie modificată

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În contextul discuţiilor despre modificarea legii antifumat, Ministerul Sănătăţii şi-a exprimat dezacordul în legătură cu această posibilă schimbare, precizând că bolile legate de fumat sunt în scădere în ultimul an.

„A scăzut numărul îmbolnăvirilor care au legătură directă cu fumatul ca urmare a aplicării Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, reiese din datele furnizate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar.
Datele oficiale arată că implementarea legii care interzice fumatul în spaţiile public a condus la scăderea numărului de externări pentru boli atribuibile fumatului în 2016 versus 2015, ceea ce se traduce prin mai puţine îmbolnvăriri acute provocate de tutun.” se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

În perioada martie – august 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, s-au înregistrat mai puţine cazuri externate:
– cu 5,4% (1.267 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru boli ischemice coronariene;
– cu 11,5% (88 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru accident vascular cerebral;
– cu 1,7% (638 cazuri) mai puţine cazuri pentru adulţii spitalizaţi pentru exacerbare a bronhopenumoniei obstructive cronice sau astm;
– cu 5,4% (708 cazuri) mai puţine cazuri pentru copiii spitalizaţi pentru exacerbare a astmului sau pentru o infecţie acută de căi respiratorii superioare (IACRS).

„Dacă urmărim datele statistice, vedem că 1.993 adulţi şi 708 copii nu au mai necesitat spitalizare pentru o acutizare a unei boli provocate sau agravate de fumat în 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2015. Implementarea legii a fost singura schimbare semnificativă produsă în acest interval, deci putem considera în mod rezonabil că îmbunătăţirea este în directă legătură cu aplicarea legii. Acest fenomen s-a înregistrat şi în alte ţări în care s-au aplicat măsuri ferme de reducere a fumatului în spaţii publice”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

Având în vedere că această prevedere este văzută de mulţi ca fiind prea restrictivă, parlamentarii discută din nou modificarea legii pentru prevenirea şi combaterea consumului de tutun, prin redefinirea „spaţiului public închis” şi „spaţiului închis de la locul de muncă”, şi se propun excepţii care permit să se fumeze în spaţiile destinate petrecerii timpului liber dar şi la locul de muncă.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x