Artiştii, pensionarii şi angajaţii din administraţia publică locală, vor beneficia de venituri mai mari din 1 februarie

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Începând cu data de 1 februarie 2017, salariile pentru unele categorii de personal din sectorul bugetar se măresc, precum şi bursele sociale pentru studenţi, pensiile din sistemul public şi indemnizaţia socială pentru pensionari. De asemenea, potrivit ordonanţei de urgenţă aprobate de Executiv vineri, finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav se asigură integral de la bugetul de stat, iar studenţii vor beneficia de transport gratuit pe calea ferată.

Guvernul a stabilit ca personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale să beneficieze de majorarea cu 20% a veniturilor. Măsura nu se aplică personalului care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţilor publice locale, respectiv primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreședinţi ai consiliilor judeţene, consilieri locali şi judeţeni.

O altă măsură de sporire a veniturilor a fost stabilită pentru personalul de execuţie din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, cu 50%.

Ordonanţa de urgenţă mai stabileşte că, începând cu data de 1 iulie 2017, valoarea punctului de pensie se majorează cu 9% şi va fi de 1.000 lei.

De asemenea, începând cu 1 martie 2017, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, va creşte la 520 lei.

Finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau a indemnizaţiilor lunare ale persoanelor cu handicap grav, se asigură integral de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, în baza numărului de beneficiari comunicat de unităţile administrativ-teritoriale. Până acum, finanţarea se asigura în proporţie de maxim 90% de la bugetul de stat.

O altă măsură luată de noul Executiv stabileşte că studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvență, în instituţiile de învățământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Totodată, cuantumul pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor a fost stabilit la 201 lei/lună pe perioada derulării activităţilor didactice/student de la învăţământul cu frecvență, fără taxă de studii.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x