De interesŞtiri

Mai puţine drumuri şi birocraţie pentru bolnavii care au nevoie de aprobarea dosarelor medicale de comisii de experţi

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Medicamentele gratuite şi compensate pentru cei cu boli rare vor fi disponibile fără a mai fi nevoie să fie aprobate la nivelul comisiilor de experţi din cadrul caselor de asigurări.

Începând din 1 martie, persoanele care suferă afecţiuni oncologice, boli rare (de exemplu: hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc.), afecţiuni reumatice, hepatita cronică de tip B şi C, infertilitate, obezitate, afecţiuni cardiovasculare, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creştere la copii, epilepsie, vor beneficia de medicamentele gratuite şi compensate necesare tratamentului numai în baza prescripţiei medicului specialist, fără a mai fi nevoie să depună dosare medicale care să fie aprobate la nivelul comisiilor de experţi din cadrul caselor de asigurări, anunţă Ministerul Sănătăţii.

„Am desfiinţat o procedură birocratică. Pacientul va beneficia de începerea tratamentului, rapid, chiar din momentul diagnosticării, fără a mai parcurge paşi suplimentari care în acest moment produc întârzieri ce pot duce chiar la afectarea stării de sănătatea. Este vorba despre medicamente de ultimă generaţie pentru tratamentul unor afecţiuni grave. Prescrierea acestora se va face de către medicul specialist în baza protocoalelor medicale existente, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate.”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Această facilitate vine după o propunere a Ministerului Sănătăţii, în urma căreia Guvernul României a aprobat o Hotărâre de Guvern conform căreia pentru 106 Denumiri Comerciale Internaţionale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local.

„Am convenit cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ca dosarele depuse să fie rezolvate în procedură de urgenţă, fără listă de aşteptare, pentru ca pacienţii să beneficieze imediat de tratament”, a mai adăugat ministrul Bodog.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x