Situaţia vaccinurilor în România

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ministerul Sănătăţii a publicat o listă cu vaccinurile pe care le are în stoc la ora actuală, şi cu cele care ar fi trebuit să fie la dispoziţia medicilor pentru imunizare dar lipsesc din cauza unor probleme apărute anul trecut.

Vaccinul BCG este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii nou născuţilor de tuberculoză, în special a formelor grave de meningită şi encefalită în cazul în care aceștia vin în contact cu persoane bolnave sau purtătoare de bacil Koch. În momentul de faţă, stocul disponibil de 350.000 doze la nivel naţional este suficient. Ministerul Sănătăţii anunţă că va demara procedurile de achiziţie pentru anul 2017 după alocarea bugetului.

Vaccinul hepatitic B pediatric este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii copiilor de hepatită B. Stocul este de 22.300 doze la nivel naţional iar în prezent nu există nicio disponibilitate a producătorilor de a livra alte doze din acest vaccin către România. Ministerul Sănătăţii a început demersurile pentru a identifica posibile stocuri în alte state UE.
În luna decembrie a anului trecut a fost aprobată o schemă de vaccinare alternativă pentru asigurarea protecţiei copiilor născuţi din mame cu hepatită B. Medicul de familie va administra vaccin hexavalent acestor mame de la vârsta de 6 săptămâni a copilului.

Vaccinul Hexavalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B-hepatitic B (DTPa – VPI – HiB – HB) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită, hepatită de tip B şi infecţia cu Haemophilus B pentru copiii cu vârsta de 2, 4 şi 11 luni. Ministerul Sănătăţii a finalizat în luna decembrie licitaţia de achiziţie a acestui vaccin ceea ce a făcut ca semnarea acordurilor cadru cu furnizorii să fie în prezent în curs. Contractul pe anul 2017 se va putea încheia numai după aprobarea bugetului.

Vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion (ROR) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii cu rujeolă, oreion şi rubeolă atât în cazul vaccinării de rutină a copiilor cu vârsta de 12 luni cât şi în cazul vaccinării copiilor cu vârsta de 5 ani şi 7 ani astfel încât să se asigure vaccinarea tuturor cohortelor eligibile la vaccinare. Stocul vaccinului este de 200.000 de doze la nivel naţional. În judeţele unde produsul este în curs de consumare, se vor realiza redistribuiri, asigură Ministerul Sănătăţii.

Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular, poliomielitic inactivat (DTPa – VPI) este utilizat pentru prevenirea îmbolnăvirii prin difterie, tetanos, tuse convulsivă şi poliomielita pentru copiii cu vârsta de 6 ani. Stocurile sunt epuizate din cauza faptului că în 2016 nu a fost achiziţionat. În prezent, ministerul este în curs de derulare a procedurii de achiziţie.

„La preluarea mandatului, acum 2 săptămâni, am solicitat de urgenţă experţilor de sănătate publică din minister şi celor de la Institutul Naţional de Sănătate Publică o situaţie privind vaccinarea obligatorie a copiilor. Am găsit o situaţie dezastruoasă, cu vaccinuri insuficiente sau chiar neachiziţionate. Din cele 5 vaccinuri obligatorii cu care trebuie imunizaţi copiii, numai în cazul vaccinului împotriva tuberculozei, adică al vaccinului BCG există doze suficiente. În cazul celorlalte vaccinuri am constatat lipsa de stoc sau stocuri insuficiente, ba chiar un vaccin neachiziţionat (vaccinul diftero-tetano-pertussis). Această situaţie se datorează atât unei lipse de responsabilitate a fostei echipe de conducere care a tolerat întârzieri la licitaţiile organizate, cât şi a unor producători, care, după ce au participat şi câştigat licitaţiile, acum sunt în imposibilitatea de a asigura vaccinul. Am solicitat Institutului Naţional de Sănătate Publică şi direcţiei de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii să îmi prezinte un plan de remediere a situaţiei, inclusiv identificarea unor posibile stocuri în alte state UE”, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătăţii.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x