Soluţie la criza deşeurilor din Floreşti

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Comuna Floreşti se confruntă de mai mult timp cu problema deşeurilor rămase neridicate de firma de salubritate. Primăria a anunţat că din această săptămână operatorul de salubritate a fost schimbat şi criza rezolvată.

Timp de mai multe luni, în care cetăţenii au devenit tot mai nemulţumiţi şi revoltaţi de străzile pline de gunoi şi de ghenele care în timp s-au umplut şi s-au revărsat pe străzile comunei, problema părea să nu-şi mai găsească nicio rezolvare. În acest context, Primăria Floreşti a anunţat că „începând cu data de 08 februarie 2017, pe raza UAT Floreşti, colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor este apanajul SC Strict Prest SRL. Luând în considerare incapacitatea fostului operator, Quatro Eco Salub, şi a Consiliului Local de a tranşa problema, miercuri, la cererea primarului Horia Şulea, AGA ADI Gelu Voievod, cu unanimitate de voturi, a decis suspendarea contractului de delegare gestiunea serviciului de salubritate pe raza UAT Floreşti (contract valabil între ADI şi QES pe raza celor patru comune component ale ADI), pe o perioadă de maximum 90 de zile.”

Primarul comunei, Horea Şulea, şi-a motivat şi decizia de a lua această măsură acum: „Situaţiile de criză cer asumarea responsabilităţii şi decizii ferme. Vremurile grele cer bărbaţi în poziții decizionale. Cârcoteala la colţul blocului şi ameninţarea cu procese în defavoarea interesului public este oare demnă de vreun ales local care a avut în buzunar soluţii de mai bine de o lună? De ce acum? Foarte simplu. Întrucât acum (27 ianuarie) s-a primit de la QES adresa prin care ne anunţa că, din varii motive, este în imposibilitatea respectării programului de ridicare. Întrucât la începutul acestei luni am cerut, în scris, oficial, către QES, o fundamentare economico financiară a solicitării de mărire a tarifului. De asemenea, apoi s-a solicitat şi luarea de măsuri de conformare în vederea normalizării activităţilor prestate pe raza UAT Floreşti. Nici un răspuns! Am avut o discuţie şi cu administratorul QES, cerându-i ferm ca în câteva zile Floreştiul să fie curat. Nu se poate – a fost răspunsul. Coroborat cu adresele de la varii instituţii, care punctau aspectele unei iminente epidemii, precum şi existenţa la nivelul UAT de depozite temporare ilegale (ghenele din care se revărsau deşeurile, depăşindu-se conturul punctelor gospodăreşti), am luat deciziile ferme. Mi le asum în totalitate. Floreştiul nu e o imensă ghenă de gunoi. Situaţia devenise una critică.”

Această iniţiativă a Primăriei Floreşti a fost susţinută de Consiliul Judeţean Cluj. Taxa care va fi plătită de floreşteni nu a fost încă stabilită. Cetăţenii vor plăti pentru serviciul de salubritate direct la primărie. „Mai departe, negocierile ne-au dus la un preţ extrem de mic per tonă, sub cel aprobat ca tarif în ADIEco Metropolitan, la nivelul judeţului. Deci, se poate. Mai departe, acum, contractele QES cu persoanele fizice sau juridice ori cu asociaţiile de proprietari din UAT Floreşti sunt suspendate. Nu e nevoie de nici un contract nou. Pe viitor plata serviciului se va face de către floreşteni direct la primărie, după stabilirea în Consiliul Local a unei taxe în acest sens. Aceasta opinez că va fi echivalentă sau sub tariful de până acum. În cele 90 de zile, QES are posibilitatea de a se redresa. Sau nu. Depinde de managementul societăţii. Legat de capitalizarea firmei, având în vedere toate cele prezentate mai sus, decizia este a Consiliului Local. Eu am supus votului Legislativului local revocarea acelui HCL. Oricum, virarea efectivă de fonduri nu a avut loc încă, întrucât bugetul nu este aprobat”, a declarat Horia Şulea, primarul comunei Floreşti.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x