Film – Fondatorul – merită sau nu?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Perseverenţa. Cheia succesului, explicată de fondatorul celui mai renumit lanţ de fast-food din lume, pare a fi perseverenţa, nicidecum inteligenţa, educaţia sau norocul. Stăruinţa, alături de încrederea nestrămutată în propria viziune, în propria şansă la succes, curajul de a risca, sunt ingredientele de bază ale reţetei care poate duce un om de afaceri sau un simplu comis-voiajor de la a trăi de pe-o zi pe alta, cu resurse financiare limitate, la succes răsunător şi la o viaţă de excepţie.

Filmul inspirat din viaţa lui Ray Kroc, fondatorul McDonald’s, rulează în prezent pe marile ecrane şi arată drumul deloc simplu pe care acesta l-a străbătut în lumea afacerilor, pentru a deveni de la un simplu comerciant, un mare jucător pe piaţa internaţională a afacerilor. În rolul principal îl regăsim pe Michael Keaton, alături de Nick Offerman, John Carroll Lynch, Laura Dern, Linda Cardellini. Regia filmului este semnată de John Lee Hancock.


sursa video: youtube

The founder (Fondatorul) este în primul rând un film biografic, povestea celui care pornind de la mai nimic, a ajuns să construiască un adevărat imperiu. Ray Kroc este fondatorul lanţului de restaurante tip fast-food McDonald’s, pe care l-a propulasat la nivel internaţional, ducând numele firmei dincolo de graniţele Statelor Unite ale Americii, ajungând în punctul în care probabil că sunt puţini cei care să nu fi auzit de celebra marcă. Indiferent de gusturile culinare, nu prea mai sunt oameni care să nu fi gustat măcar o dată în viaţă un hamburger de la ei.

Chiar dacă filmul are multe scene în care se vorbeşte despre afaceri, un subiect nu tocmai facil pentru cei care nu sunt implicaţi în fenomen, filmul nu devine plictisitor sau anost. Realizatorii au reuşi ca prin succesiunea rapidă a cadrelor, sau prin crearea unei scene din mai multe cadre scurte, să păstreze filmul viu, chiar dinamic pe alocuri. Ritmul de succesiune a scenelor şi durata lor, precum şi felul în care sunt înlănţuite imaginile aduc un plus de valoare filmului şi păstrează interesul.

Michael Keaton reuşeşte să creeze un personaj interesant şi dinamic, un om plin de viaţă şi, în ciuda vârstei destul de înaintate, încă în căutarea succesului şi a reuşitei în afaceri. O dinamică destul de interesantă şi plăcută este realizată şi de Nick Offerman şi John Carroll Lynch. Cei doi reuşesc să transmită forte bine complicitatea familială, iubirea frăţească, grija şi interesul pentru celălalt, în primul rând, înaintea afacerilor şi a profitului. Povestea lor este şi ea una foarte interesantă, dar prezentată pe scurt, într-un dialog foarte bine realizat.

The founder (Fondatorul) este un film din care se şi poate învăţa câte ceva. În primul rând, după cum însuşi Ray Kroc spunea, perseverenţa, înaintea tuturor celorlalte calităţi sau virtuţi, stă la baza reuşitei. Fără perseverenţă, care trebuie să persiste şi după decenii de eşecuri, visele pot să rămână doar vise în mintea unor oameni inteligenţi dar fără suficient curaj şi determinare, sau în mintea unor oameni foarte harnici, dar fără viziune şi fără curajul de a risca, sau în mintea unor genii sau perfecţionişti care se pierd în rutină şi în amănunte nesemnificative.

Fondatorul este un film care merită văzut de fanii genului, de cei interesaţi de biografii sau mediul de afaceri. Pentru cei care iubesc acţiunea intensă, poate nu este cel mai potrivit film, dar povestea este pentru oricine una interesant de urmărit.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x