Evenimente

Concertul extraordinar „ZAMFIR +100” de la Sala Palatului a fost sold-out

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În zi de Mărţişor, la Sala Palatului din capitală, peste 4.000 de spectatori au empatizat cu emoţiile unice transmise de maestrul Gheorghe Zamfir prin sunetele divine ale naiului, în cadrul concertului extraordinar „ZAMFIR +100”. Încă o dată, publicul spectator din România a demonstrat că muzica de cea mai bună calitate este remarcată şi apreciată, astfel, toate biletele destinate acestui spectacol au fost vândute în totalitate.

Concertul „ZAMFIR+100” a fost susţinut cu casa închisă. Evenimentul cultural-artistic organizat de Asociaţia Culturală Spectaculis, a reunit, pe aceeaşi scenă, 100 de muzicieni desăvârşiţi, care au evoluat alături de renumitul naist Gheorghe Zamfir, spre a readuce la viaţă puritatea, bucuria şi frumuseţea înălţătoare a anotimpului primăvara. Timp de două ore, spectatorii prezenţi s-au lăsat purtaţi de magia naiului duios şi pătrunzător, prin virtuozitatea şi genialitatea muzicianului care ştie să te conducă prin toate colţurile lumii, în acorduri spectaculoase, profunde.

Acompaniat de Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, sub bagheta domnului Colonel Aurel Gheorghiţă, Inspector pentru arma Muzicii Militare, împreună cu invitaţii speciali ai serii, corul Cantoris, condus de maestru de cor Daniel Jinga, renumitul organist Christian Micşunescu şi mezzosoprana Maria Jinga, maestrul Gheorghe Zamfir a oferit un program muzical complex, alcătuit din arii celebre de operă, compoziţii inspirate din folclorul românesc, melodii celebre internaţionale, şi s-a oprit pentru câteva clipe la rugăciunea în nai sau alte doine, ori la trilurile neîntrecutei Ciocârlii.

Un moment inedit ce a luat naştere la graniţa dintre muzică, arta vestimentară, dans şi film a fost prezentat în premieră publicului prezent la Sala Palatului, în seara zilei de 1 martie. Proiectul a pornit de la „Dansul pădurii”, o compoziţie proprie a maestrului Gheorghe Zamfir, în contextul unei colaborări speciale între cei doi artişti, ce a început în 2016, când designerul şi profesorul universitar Liliana Țuroiu a creat pentru marele artist prima piesă din linia de cămăşi bărbăteşti de ceremonie „Zestrea”. Lucrările de artă vestimentară ce au intrat în scenă şi filmul prezentat, ambele concepute pentru concertul „Zamfir +100”, integrează vizual sursele de inspiraţie şi simbolurile ce au stat la baza compoziţiei muzicale „Dansul Pădurii”.

„Întâlnirea cu o personalitate complexă precum Maestrul Gheorghe Zamfir, reprezintă pentru mine o onoare profesională ş o mare bucurie personală. Am creat colecţia şi albumul Zestrea ascultând muzica lui Gheorghe Zamfir, am expus în muzee din multe ţări acest proiect pe muzica Maestrului şi am avut ocazia să descopăr, în urmă cu puţin timp, universul artistului şi casa sa, în care am păşit cu mare emoţie. Cred că muzica lui Gheorghe Zamfir este în acest moment cea mai frumoasă muzică din lume şi am fost foarte fericită să văd bucuria şi plăcerea deosebită cu care a purtat în concerte aceste cămaşi Zestrea, pe care i le-am dedicat.” a mărturisit Lector Universitar Dr. Liliana Ţuroiu.

„Am cunoscut naiul la vârsta de 14 ani când m-am înscris în anul 1955 la Şcoala specială de muzică din Bucureşti unde era profesor renumitul naist şi rapsod popular Fănică Luca. Prin el am îndrăgit naiul şi am intrat în tainele şi secretele acestui instrument sacru, divin, iniţiatic, care mi-a deschis mai târziu porţile către Lumină şi cunoaştere. De talent şi mai ales de har nu mi-am dat seama decât foarte târziu, când am descoperit „Rugăciunea în Nai” prin Doină şi prin cântecul neaoş, profund românesc în care am descoperit valenţe Divine. Atunci în perioada anilor 1978 – 1980 am văzut adevărata Lumină, lacrima ce izvora din rădăcina de peste 7.000 de ani a neamului nostru cu care am construit templul sacru al României în lume, preţuind fiecare melodie, descoperind în ea surse nebănuite de energie şi putere cerească, pe care le-am valorificat la maximum ca pe adevărate bijuterii.”, povestea Gheorghe Zamfir, într-un interviu recent.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Culturală Spectaculis.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x