Se caută soluţii pentru amenajarea şi extinderea Parcului Etnografic „Romulus Vuia”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Concursul de soluţii arhitecturale lansat sub titulatura „Revitalizarea zonei Parcului Etnografic Romulus Vuia – Pădurea Hoia”, cu premii totale în valoare de 72.000 de lei, urmăreşte găsirea celor mai bune idei pentru amenajarea şi extinderea acestui obiectiv administrat de forul administrativ judeţean, prin intermediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

Arhitecţii români şi străini interesaţi de acest proiect vor trebui să propună mai multe funcţiuni integrate într-un întreg unitar şi coerent, facilităţi care sunt structurare pe două direcţii principale, respectiv cea de edificare a unui centru administrativ, a unui centru pentru promovarea moştenirii satului românesc şi a unei scene în aer liber, dar şi o extindere a actualului Parc Etnografic înspre pădurea Hoia şi amenajarea zonei, în vederea creşterii potenţialului său turistic şi, în acelaşi timp, a gradului de atractivitate a acestei zone.

Consiliul Judeţean Cluj informează că, după aprobarea documentaţiei tehnice în SEAP, concursul de soluţii va intra în linie dreaptă, astfel încât toţi cei interesaţi vor putea consulta regulamentul şi etapele corespunzătoare acestuia.

Marea provocare a concursului este aceea că parcul în aer liber, care la acest moment este o zonă închisă, cu reguli stricte specifice unui muzeu, să se conecteze în mod armonios cu viitoarea zonă deschisă pe care o va reprezenta actuala păşune şi pădurea Hoia. Pentru implementarea acestui proiect care va realiza o mai bună conectare la viaţa oraşului, o parte însemnată a Pădurii Hoia, aflată în proprietatea Consiliului Judetean Cluj, va trece în administrarea Muzeului Etnografic al Transilvaniei, astfel încât perimetrul actual al parcului, de 15 hectare, aproape se va tripla, ajungând la o suprafaţă totală de 42 de hectare.

Concursul de soluţii este realizat de Consiliul Judeţean Cluj în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cu Asociaţia Nordică de Design Urban (NUDA) din Norvegia (organizaţie care a şi elaborat Masterplanul de conţinut al proiectului) şi cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România. Câştigătorul nu se va alege în funcţie de preţul cel mai scăzut, ci după o selecţie făcută de o echipă de profesionişti, în mod transparent, anunţă forul administrativ judeţean.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x