Ştiri

Soluţii pentru muncitorii români aflaţi în dificultate în zone din sudul Italiei

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În urma unor informaţii despre cazuri de exploatare a românilor aflaţi la muncă în regiunile Sicilia şi Calabria, prim-ministrul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru în zonă a reprezentanţilor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

În perioada 15 – 17 martie, o delegaţie formată din Andreea Păstîrnac, ministrul pentru românii de pretutindeni, şi de reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Afacerilor Externe s-au aflat în Ragusa, Italia, pentru a evalua situaţia românilor aflaţi la muncă în această ţară. Din partea italienilor, la întâlnire au participat prefectul din Ragusa, Maria Cornelia Librizzi, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale din zonă, ai Ministerului de Interne, Gărzii Financiare, Carabinierilor, autorităţilor de sănătate publică, lideri ai sindicatelor şi mediului asociativ românesc şi italian, activ în domeniul sprijinirii românilor aflaţi în situaţii de dificultate. De asemenea, a avut loc o întrevedere cu primarul oraşului Ragusa, Federico Piccitto, şi cu membrii consiliului local.

Potrivit informaţiilor transmise de Guvernul României, delegaţia s-a deplasat în zona de exploatări agricole, ferme şi sere, pentru a discuta la faţa locului cu muncitorii români. Autorităţile locale din Ragusa au semnalat numărul mare de muncitori români fără documente legale, care trăiesc şi lucrează în condiţii grele, izolaţi, fără posibilităţi de comunicare, fiind expuşi la diferite forme de exploatare şi abuz. Conform administraţiei din regiunea Sicilia, deşi românii reprezintă o treime din numărul total al muncitorilor străini, aceştia se află într-o situaţie de vulnerabilitate semnificativă.

Pe lângă discuţii, partea italiană şi cea română au convenit asupra unui plan concret de măsuri, printre care înfiinţarea în cel mai scurt timp a unui centru de sprijin şi asistenţă pentru victimele traficului de persoane, cât şi pentru cei susceptibili de a fi suspuşi acestui tip de trafic. De asemenea, vor fi create unităţi mobile capabile să ofere asistenţă în teren, servicii de consiliere, informări adecvate fiecărui caz, precum şi asistenţă medicală. O altă soluţie propusă pentru rezolvarea optimă a situaţiilor de risc în ceea ce priveşte exploatarea persoanelor a fost dezvoltarea unui proiect pilot adresat muncitorilor străini, demarat de italieni în anul 2013. Concret, din comitet mixt regional, aşa cumn este în prezent, a fost propusă crearea unui comitet mixt bilateral, în cadrul căruia să fie reprezentaţi specialişti români din ministerele competente.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x