Ştiri

Cifrele de şcolarizare pentru 2017 – 2018 arată că evoluţia demografică aduce schimbări în învăţământ

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cifrele de şcolarizare propuse pentru învăţământul preuniversitar şi superior de stat pentru anul şcolar 2017 – 2018 se menţin la nivelul anului trecut, dar cu mai multe realocări.

Solicitările în creştere pe anumite segmentele de învăţământ sunt determinate de evoluţia demografică pozitivă. Astfel, realocări au fost făcute pentru următoarele categorii:
– Suplimentarea cu 10.000 de locuri pentru învăţământul obligatoriu, nivel primar;
– Suplimentarea cu 1.500 de locuri pentru învăţământul obligatoriu cu frecvență redusă – nivel primar şi gimnazial şi programul educaţional „A doua şansă”, inclusiv pentru cel organizat în penitenciare;
– Suplimentarea cu 1.000 de locuri pentru învăţământul profesional;
– Suplimentarea cu 500 de locuri pentru învăţământul special, educaţie timpurie;
– Suplimentarea cu 2.000 de locuri pentru învăţământul special, nivel primar şi gimnazial;
– Suplimentarea cu 650 locuri pentru învăţământul special, nivel profesional.

Unele cifre de şcolarizare au fost diminuate, cum ar fi cele de la învăţământul liceal cu frecvenţă la zi, frecvenţă seral şi frecvenţă redusă.

Pentru învăţământul de masă preşcolar, gimnazial, de artă şi sportiv, cifrele de şcolarizare pentru 2017 – 2018 rămân la nivelul anului şcolar anterior.

În ceea ce priveşte învăţământul superior, incluzând studiile militare, documentul aprobat de Guvern stabileşte următorul număr de locuri/granturi de studii:
– 62.0000 – studii de licenţă;
– 35.600 – studii de master;
– 3.000 – studii de doctorat;
– 4.000 – rezidenţiat.

În continuare, sunt prevăzute locuri în învăţământul preuniversitar şi superior, cu finanţare totală sau parţială din bugetul Ministerului Educaţiei, pentru tinerii de origine română din Republica Moldova, pentru ţări învecinate, diaspora, pentru cetăţeni străini, conform documentelor semnate de statul român, precum şi pentru cetăţeni străini care au dobândit statutul de refugiat sau protecţie subsidiară pe teritoriul României.

De asemenea, sunt perpetuate facilităţile şi locurile distincte pentru tinerii romi care doresc să urmeze învăţământul preuniversitar liceal, profesional sau postliceal, precum şi instituţii de învăţământ superior, incluzând masterate şi doctorate.

Numărul de locuri disponibile în învăţământul de stat se aprobă anual, prin Hotărâre de Guvern, cu cel puţin 6 luni înainte de începerea anului şcolar.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x