Lifestyle

Film – Frumoasa şi Bestia 3D – merită sau nu?

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

A fost odată ca-n poveşti, a fost ca niciodată, un tărâm fermecat… pe nume Disney. Aici, cele mai frumoase vise devin realitate, cele mai fanteziste istorioare prind contur, cele mai îndrăzneţe personaje devin eroi, cavaleri care inspiră generaţii, unde, mai presus de orice, binele învinge întotdeauna. Chiar dacă în viaţa de zi cu zi multe vise şi aspiraţii se pierd în uitare şi în rutină, în tărâmul fermecat al universului Disney, dorinţele cele mai arzătoare devin realitate, eroii din poveşti nu se lasă pradă fatalismului şi luptă până în ultima clipă pentru ceea ce-şi doresc.

Basmele vechi de sute de ani sunt, pentru cei mici şi pentru cei mari deopotrivă, ca stropi de visare presăraţi într-o realitate concretă. Aceste poveşti au fost tălmăcite în urmă cu sute de ani, dar şi-au păstrat farmecul de odinioară. Povestea bestiei a cărei scăpare din mrejele unei puternice vrăji este iubirea, a fost publicată pentru prima dată în anul 1740, de autoarea de origine franceză Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve.

Hollywood-ul nu a rezistat nici el farmecelor pe care marile poveşti de iubire din basme le aruncă în jurul lor, pentru a capta şi a face să viseze generaţii. Ecranizarea din acest an a renumitului şi îndrăgitului basm o are în rolul principal pe Emma Watson, alături de Kevin Kline, Dan Stevens, Luke Evans, Josh Gad, sub bagheta regizorală a lui Bill Condon.


sursa video: youtube

Beauty and the Beast (Frumoasa şi Bestia) este un film muzical şi fantastic. Din negura timpului, povestea celei mai iubite bestii revine încă o dată pe marile ecrane, pentru a fermeca audienţa, pentru a aduce în prim-plan slăbiciunile din noi, dar şi profunzimea pe care oamenii o pot atinge atunci când se străduiesc. Filmul este şi o pildă, ca de altfel marea majoritate a poveştilor, care surprinde şi redă într-un mod aparte aspecte importante ale umanităţii, valabile în prezent şi în trecut, în egală măsură. Una dintre cele mai importante învăţături desprinsă din poveste este legată de percepţia oamenilor în general, asupra a ceea ce înseamnă bestie; frumuseţea fizică şi aspectul exterior atrăgător pot să creeze o falsă impresie, pot să ascundă grave probleme de comportament şi pot să inducă în eroare un public credul şi superficial. Frumuseţea interioară însă, nu ţine cont de aspectul fizic, este mult mai greu de dibuit şi este legată de capacitatea de a iubi necondiţionat, dincolo de stratul de poleială superficial al exteriorului.

Filmul Beauty and the Beast este înainte de orice un spectacol vizual. O întreagă lume plină de culoare, muzică, dans, frumuseţe, pe de-o parte, şi o alta plină de tristeţe, deznădejde, dezolare şi singurătate, sunt prezentate pe rând, fiecare cu specificul ei şi cu trăsăturile caracteristice. Marea realizare a filmului este gradul în care reuşeşte să menţină atenţia publicului la cote înalte pe tot parcursul celor două ore. Spectacolul este continuu, muzica şi dansul se îmbină în mod fericit cu dialogurile scurte şi pe alocuri foarte amuzante.

Momentele de acţiune sunt temperate la momentul potrivit de cele de dialog sau dans. Filmul este foarte dinamic şi indiferent că este vorba de scene de muzică şi dans sau de luptă, toate sunt sunt bine compuse, suficient de lungi cât să creeze emoţie şi suficient de scurte cât să se păstreze dinamismul.

Actorii aleşi au reuşit să portretizeze foarte bine personajele, să le dea culoare şi profunzime. Fiecare în parte reprezintă de fapt o idee, o trăsătură a umanităţii, evidenţiată şi puţin exacerbată prin rolul fiecăruia. Povestea este una nemuritoare, pentru că narcisismul, laşitatea, manipularea, aparenţele înşelătoare, egoismul, au fost şi au rămas trăsături de caracter ale multor personaje care au reuşit de-a lungul timpului să înşele masele, să le adune în jurul propriilor idei şi interese, prin manipulare, prin prezentarea unei imagini impecabile. Exteriorul care seduce şi prezentarea în faţa lumii a unei imagini imaculate poate fi o armă, pentru că de cele mai multe ori marea majoritate se lasă învăluită în povestea plină de miciuni şi rele intenţii ale acestor personaje. Pe de altă parte, basmele aduc şi o rază de speranţă, prin personajele bune, pline de calităţi, care prin acţiunile lor reuşesc întotdeauna să învingă răul, să ridice vălul magiei negre din orice tărâm fermecat. Datorită lor şi a puterii binelui, toţi cei care se lasă seduşi de aparenţe şi minciuni reuşesc în cele din urmă să vadă adevărul. Iubirea dintre cei doi protagonişti este bine construită, pas cu pas, este credibilă şi profundă. Realizatorii au creat şi o dinamică a cuplului interesantă, cu dialoguri bine construite şi cu acţiuni ce conduc firesc spre deznodământ.

Chiar dacă filmul aduce povestea clasică a frumoasei şi a bestiei, ecranizarea din acest an vine şi cu elemente de modernitate. Basmul rămâne ca întotdeauna în tărâmul magic, dar personajele sunt mai realiste. Povestea este una destinată atât celor mici cât şi celor mari. Chiar dacă înaintează în vârstă, mulţi mai păstrează un dram de copilărie şi de speranţă că pildele şi victoria binelui din poveştile copilăriei pot deveni realitate.

Beauty and the Beast (Frumoasa şi Bestia) este un film care merită văzut la cinema, pe ecran mare, pentru a putea profita din plin de măiestria realizatorilor de la Hollywood, care au reuşit să creeze un spectacol vizual demn de urmărit şi o poveste nemuritoare amuzantă şi plină de emoţie.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x