Spitalul Clinic de Boli Infecţioase deţine echipament ultraperformant pentru testarea hipoacuziei la copii

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase a achiziţionat recent aparatură ultraperformantă pentru testarea hipoacuziei la copii.

Achiziţia aparaturii, deja pusă în slujba pacienţilor în cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Boli Infecţioase, situat pe str. Moţilor nr. 19, din Cluj-Napoca, a fost finanţată în totalitate din bugetul Consiliului Judeţean, valoarea acesteia fiind de 18.600 de lei.

În contextul în care auzul este un simţ foarte important de care depinde posibilitatea dezvoltării limbajului expresiv, principalul avantaj pe care această aparatură îl oferă este acela că permite realizarea unui screening auditiv, astfel încât problemele de auz să poate fi depistate extrem de facil, încă de la naştere, prin testarea tuturor copiilor în primele zile de viaţă. De asemenea, prin intermediul acestui echipament se va putea ca, până la împlinirea de către copii a vârstei de trei luni, să se poată pune un diagnostic în acele cazuri în care s-a semnalat existenţa unor probleme, urmând ca apoi, în cel mai scurt timp posibil, să se intervină pentru protezarea auditivă. În acest fel, verificările efectuate cu ajutorul acestui aparat contribuie în mod semnificativ la asigurarea unui ritm cotidian normal al copiilor respectivi, a unui flux verbal coerent, precum şi la facilitarea interacţiunilor sociale, precizează Consiliul Judeţean Cluj.

Consultaţiile pentru testarea hipoacuziei la copii sunt gratuite, fiind oferite atât celor care provin din judeţul Cluj cât şi celor din judeţele limitrofe sau din alte judeţe ale ţării, pe baza unui bilet de trimitere.

Hipoacuzia reprezintă diminuarea acuităţii auditive, cu cel mult 20 de decibeli, şi este cauzată fie de o leziune a cohleei – organul auzului situat în urechea internă, de o afectare a fibrelor nervoase din nervul auditiv sau pe căile auditive centrale, de la urechea internă la encefal, fie de afectarea conductului auditiv extern, a urechii externe sau a urechii medii.

Echipamentul recent achiziţionat cu finanţare de la Consiliul Judeţean Cluj şi pus la dispoziţia pacienţilor prin intermediul Ambulatoriului Integrat din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase este conceput să verifice otoemisiunile acustice pentru testarea hipoacuziei la nou născuţi, sugari şi copii mici, pentru obiectivizarea hipoacuziilor non-organice (psihogene) cât şi pentru aprecierea integrităţii funcţiei cohleare.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x