Brexitul ar putea duce la apariţia primei agenţii a Uniunii Europene pe teritoriul României

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În contextul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), o serie de agenţii europene care îşi au sediul la Londra vor trebui relocate în alte state membre. Potrivit unui Memorandum discutat în Guvern, România îşi va prezenta candidatura pentru relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

Conform informaţiilor transmise de Executiv, relocarea la Bucureşti a EMA reprezintă o oportunitate importantă pe care România ar putea să o valorifice, în prezent ţara noastră nefiind gazdă pentru niciun sediu de agenţie europeană. Atragerea unui sediu de agenţie a UE ar contribui la creşterea rolului şi vizibilităţii României ca stat membru al uniunii.

Printre avantajele prezentate ca fiind demne de luat în seamă în momentul depunerii candidaturii, se numără faptul că ţara noastră deţine o expertiză consistentă în domeniul medical, aflându-se în partea superioară în ceea ce priveşte numărul de absolvenţi de şcoală medicală, iar din anul 2007, 14.000 de români specializaţi în medicină şi farmacie lucrează în ţările Uniunii Europene.

Un alt avantaj al capitalei este că aici îşi au sediul numeroase instituţii de profil, inclusiv laboratoare şi companii farmaceutice (Institutul Naţional de Cercetare „Cantacuzino”, Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie Ana Aslan, Institutul Victor Babeş, Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Prof. Dr. N. Păulescu) care au ca obiectiv gestionarea efectelor majore în situaţii de criză care pot afecta sistemul naţional de sănătate.

În vederea pregătirii candidaturii României, un grup de lucru inter-instituţional va fi constituit, din care vor face parte Ministrul delegat al Afacerilor Europene, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătăţii, Autoritatea Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Afacerilor Externe.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), una dintre cele mai mari şi importante agenţii europene, îşi are în acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al UE, care are ca principală responsabilitate protecţia şi promovarea sănătăţii publice, prin intermediul evaluării şi supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x