Ştiri

Programul „Prima casă” beneficiază de norme mai simple în 2017

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În 2017, Programul „Prima casă” va avea alocat un plafon total de garantare de 2.67 miliarde de lei, din care 2.5 miliarde de lei reprezintă plafonul nou alocat prin Hotărâre de Guvern, restul de 175.5 milioane lei reprezentând diferenţa rămasă nealocată sau neutilizată din anul 2016.

Normele metodologice de implementare a programului au fost modificate anul acesta, pentru a fi armonizate cu modificările aduse acestui program prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 97/2016.

Astfel, din 2017 se introduce un nou set de definiţii ale locuinţelor care se pot achiziţiona/construi prin acest program. Prin locuinţă nouă, se poate înţelege orice imobil care respectă cerinţele pentru a fi încadrat în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, vor fi asimilate locuinţelor noi.

O nouă reglementare se referă la termenul de 5 ani aplicabil în cazul locuinţelor noi şi/sau consolidate, ca acesta să să fie calculat în funcţie de data efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat.

Conform Guvernului, pentru simplificarea proceselor şi evitarea birocratizării excesive a acestora, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) preia sarcina emiterii acordurilor pentru radierea ipotecilor şi a interdicţiilor de înstrăinare şi grevare prevăzute de lege în cazul rambursării integrale anticipate sau la termen a finanţărilor garantate, precum şi în cazul respingerii cererilor de plată având impact strict asupra activităţii de monitorizare a garanţiilor emise în cadrul Programului „Prima casă”.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x