România şi Serbia colaborează pentru construcţia până în anul 2025 a autostrăzii Timișoara – Vârșeț – Pančevo

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Guvernele României şi Serbiei vor colabora pentru realizarea studiului de fezabilitate privind planificarea şi proiectarea unui nou drum rutier de mare viteză între Timişoara şi Pančevo. Cele două entităţi urmează să negocieze şi să semneze un Protocol de cooperare în acest sens.

Includerea unei noi autostrăzi este o prioritate în master planurile de transport ale celor două state. Cooperarea prin susţinerea diplomatică şi financiară a proiectelor de investiţii legate de transport la frontiera comună dintre România şi Republica Serbia este de interes, în special pentru construcţia autostrăzii Timişoara – Vârşeţ – Pančevo până în anul 2025.

Tronsonul dintre Pančevo şi Vârşeţ este recunoscut în lista unică de proiecte pregătite a Serbiei, iar execuţia lucrărilor pentru sectorul de drum Timişoara – Moraviţa este cuprinsă în Strategia de implementare a Master Planului General de Transport al României pe lista lungă a proiectelor din sectorul rutier, în prima perioadă de finanţare 2014 – 2020, cu suma de 29.5 milioane euro fără TVA.

Conform informaţiilor transmise de Guvern, asigurarea unei infrastructuri care să susțină fluxul tot mai mare de persoane şi de bunuri între România şi Serbia este o necesitate, în condiţiile în care reţeaua de transport actuală este insuficient dezvoltată pentru nevoile curente ale zonei de frontieră. Noul drum de mare viteză va contribui la conectarea coridorului rutier cu nodurile de cale ferată care tranzitează România şi cu nodul fluvial care trece prin Ungaria, Serbia şi România, reprezentat de Dunăre.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x