Tendinţele din economia românească în perioada martie – mai 2017

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În cadrul unei anchete de conjunctură (indică percepţia managerilor de întreprinderi asupra dinamicii unui fenomen) realizată în luna martie, Institutul Naţional de Statistică anunţă că următoarele fenomene au fost remarcate: tendinţă de creştere a activităţii în industria prelucrătoare şi de construcţii; numărul de salariaţi va înregistra scădere în comerţul cu amănuntul; creştere moderată a preţurilor în industrie, construcţii şi comerţul cu amănuntul.

Managerii din industria prelucrătoare indică o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor şi cea a altor produse din minerale nemetalice se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +52%, respectiv +51%).
Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează creştere moderată în următoarele luni (sold conjunctural +6%).
Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

În activitatea de construcţii se preconizează pentru următoarele luni o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +32%).
Pentru preţurile lucrărilor de construcţii se previzionează creşterea moderată a acestora (sold conjunctural +12%).
Managerii estimează creştere moderată şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural +10%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele luni, tendinţă de creştere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +7%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +4%).
Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează o creştere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +6%).
Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni scăderea numărului de salariaţi (sold conjunctural -18%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată în următoarele luni (sold conjunctural +10%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).
În sectorul de servicii se estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).

Anchetele de conjunctură urmăresc tendinţa de evoluţie a indicatorilor economici pe termen scurt şi mediu. Institutul Naţional de Statistică precizează că anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2.253 agenţi economici), construcţiilor (1.240), comerţului cu amănuntul (2.207) şi serviciilor (2.516). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x