O seară de poveste la concertul susţinut de Irfan şi The Moon and The Nightspirit, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a găzduit săptămâna trecută un concert mai special, susţinut de două trupe mai puţin cunoscute publicului larg: Irfan şi The Moon and The Nightspirit. Muzica deosebită, creată fie prin îmbinarea unor sunete speciale ale instrumentelor arhaice, fie prin crearea unor ritmuri noi, ale instrumentelor moderne, au adus un strop de vrajă şi antren pentru cei prezenţi în sala de spectacol.

Timp de aproape o oră şi jumătate, cei de la Irfan au cântat şi i-au încântat pe spectatori cu muzica lor inspirată din zone diferite ale lumii şi ale timpului. Solistul vocal, un talentat orator, a povestit în limba engleză înaintea cântecelor sursa lor de inspiraţie sau instrumentele care vor fi folosite.

El a reuşit să creeze o legătură cu publicul, prin poveşti spuse cu talent şi vorbe frumoase. Cântecele au pornit de la istorioare cu înnotători în deşert şi au ajuns până la privitorii la stele ai Babilonului.


sursa video: youtube

În muzica lor, bulgarii de la Irfan au povestit în felul specific, original, şi despre iubire, prin povestea de dragoste înfiripată între un cavaler şi o vrăjitoare sarazină. Prin titlurile romantice şi pline de sens pentru cele mai importante sentimente ale oamenilor de pretitundeni, ei au purtat audienţa prin labirintul prezentului şi al iluziei.


sursa video: youtube

Vocile celor doi interpreţi ale trupei au elevat spectacolul instrumentelor originale. Cântând în stilul bulgăresc tradiţional, solista de la Irfan a reuşit să rămână în amintire prin talentul ei şi prin atitudinea de artistă desăvârşită. Vocile puternice ale soliştilor au fost apreciate prin aplauze furtunoase la final, cu sala în picioare.

Din instrumentele folosite de trupa originară din Bulgaria, prezentate de artişti pe scena Teatrului Naţional „Lucian Blaga”, au făcut parte corzi orientale, apărute în Egipt cu cinci mii de ani în urmă, un instrument turcesc din secolul al XIX-lea, un instrument din Armenia, flaut turcesc, caval bulgăresc, un instrument tradiţional din Europa medievală sau tobe inspirate din cele mai vechi instrumente de percuţie şamanice.

A doua trupă a serii a adus antren şi ritmuri variate. Cei de la The Moon and The Nightspirit au prezentat în spectacolul lor elemente vocale puternice şi deosebite, îmbinate perfect cu sunetul scos de instrumentele de percuţie mânuite cu măiestrie. Prezenţa feminină a trupei, prin vioara ei, a adus unda de melodie sau de accent a momentului dramatic.

Momentul lor a fost unul plin de ritm şi de profunzime, dată de vocea puternică, guturală, a solistului. Chiar dacă spectacolul a fost unul pe măsura aşteptărilor, unii dintre cei prezenţi în sala de spectacol şi-au manifestat dorinţa de a fi participat la concert într-o altă locaţie, mai puţin formală, pentru a-şi putea manifesta aprecierea pentru muzica ascultată prin dans.


sursa video: youtube

A fost o seară deosebită pentru cei prezenţi la spectacolul organizat de Mario Dance Atelier la Teatrul Naţional „Lucian Blaga”, susţinut de Irfan şi The Moon and The Nightspirit. Dacă ar fi să caracterizăm spectacolul într-un singur cuvânt, acesta ar fi: de poveste.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x