Evenimente

Sibiu Jazz Festival ajunge anul acesta la ediţia cu numărul 47

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Luna mai aduce în peisajul muzical cea de-a 47-a ediţie a celui mai longeviv festival de jazz din România: Sibiu Jazz Festival.

Aşadar, între 18 şi 21 mai, Sibiul se transformă încă o dată în Capitala Jazzului din România. Ediţia de anul acesta promite patru zile pline de cultură şi muzică de calitate. 120 de muzicieni veniţi din 17 ţări vor susţine concerte live în Piaţa Mică din Sibiu, începând cu orele 19.

Cea de-a 47-a ediţie a Sibiu Jazz Festival va transforma întregul oraş într-o manifestare culturală amplă, desfăşurată simultan în mai multe locaţii. La Teatrul Gong vor avea loc spectacolele pentru copii „Jazz for Kids”, Turnul Sfatului va găzdui expoziţia de fotografii „Jazz Body Sounds”, semnată de Tibor Jakab, iar Galeria de Artă UAP Sibiu deschide pentru vizitatori expoziţia de sculpturi realizate de Eugen Petri – „Jazz – Suflet şi Formă”, precum şi expoziţia de afişe de jazz realizate de Ştefan Orth. Piaţa Mică va da un nou sens artei culinare prin „Jam Session în Bucătărie”, iar serile vor încânta publicul cu acorduri de jazz de pe toate continentele.

O noutate a evenimentului de anul acesta este proiectul „Romanian Jazz Meeting”, care oferă publicului o incursiune în tainele jazzului autohton, constituind totodată o rampă de lansare a muzicienilor români pe plan internaţional. Romanian Jazz Meeting este, de altfel, singurul proiect din ţară prin care artiştii români susţin concerte de promovare atât în faţa publicului larg, cât şi în faţa unor promotori de jazz români şi internaţionali, critici şi jurnalişti de specialitate.

O altă surpriză cu care organizatorii întâmpină publicul la această ediţie este intrarea gratuită pe tot parcursul celor patru zile.

Prima seară de muzică live va debuta cu acordurile celui mai cunoscut şi performant sextet vocal românesc – „Jazzappella”. Odată încinsă atmosfera, publicul va rezona la unison cu cei de la „Accord Vibes”, pentru ca mai apoi să o asculte pe nonconformista Irina Popa, care va susţine un concert incendiar împreună cu quintetul ei. Seara de joi atinge apogeul cu ajutorul „copilului teribil al jazzului”, polonezul Grzegorz Karnas şi quartetul pe care îl conduce: Karnas Formula.

Vineri, Sibiu Jazz Festival dă startul unui weekend plin de muzică şi vibraţii pozitive cu ajutorul „păcătoşilor”: DJazz & Happy Sins, pentru ca mai apoi Peter Sarosi & Azara să cucerească scena cu un spectacol aflat sub semnul virtuozităţii. Petrecerea continuă în acordurile luxemburghezilor Jeff Herr Corporation care vor hipnotiza audienţa cu improvizaţiile lor savuroase, urmaţi îndeaproape de prestaţia plină de senzualitate a frumoasei cubaneze Yilian Canizares alături de quartetul său cubano-elveţiano-german.

Sâmbătă seara, Piaţa Mică va fi învaluită în acordurile quartetului condus de filozoful Mauro Sigura. Apoi ascultătorii vor fi purtaţi pe străzile Valenciei în compania grupului De la Purissima, într-un melanj de sonorităţi contemporane cu influenţe folclorice. În această contopire de culturi îşi va face intrarea în scenă quintetul Nataliei M. King. Cântăreaţa de origine americană va răsfăţa publicul cu un mix de jazz, blues şi soul impresionant.

Ultima seară de festival aduce în prim plan pe scena din Piaţa Mică muzicieni din ţinuturi îndepărtate. Acordurile intrumentelor exotice ale coreenilor de la Black String vor anima atmosfera, pentru ca evenimentul să fie incheiat de sirienii de la Mozayek Band.

Fondat în anii ’70, Sibiu Jazz Festival este un eveniment cultural de talie internaţională, pe scena căruia au debutat de-a lungul celor 47 de ani de existenţă, nume sonore din jazzul autohton. Deşi se apropie de jumătate de secol, festivalul a surprins mereu prin tinereţe şi efervescenţă, dovadă fiind noutăţile cu care îşi întâmpină publicul la fiecare ediţie.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x