Evenimente

Mai sunt câteva zile până la evenimentul Sibiu Jazz Festival

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Între 18 şi 21 mai, fanii români ai jazz-ului vor petrece timp de patru zile la festivalul Sibiu Jazz Festival, alături de turiştii străini veniţi în oraş pentru eveniment şi pentru frumuseţile oraşului.

Sibiul se pregăteşte să îmbrace haine de jazz şi bună dispoziţie, pentru a-şi întâmpina vizitatorii cu braţele deschise. În curând începe amenajarea scenei din Piaţa Mică pe care vor cânta cu pasiune artişti internaţionali de jazz: nonconformista De La Purissima şi bandul ei spaniol, frumoasa cubaneză Yilian Canizares, sirienii de la Mozayek Band şi mulţi alţii.

Spectacole incendiare vor susţine şi artiştii români de la Accord Vibes, Peter Sarosi & Azara, efervescenta Irina Popa, DJazz & Happy Sins şi deja cunoscutul sextet Jazzapella. Concertele românilor fac parte dintr-un proiect pilot al Fundaţiei Sibiu Jazz Festival, „Romanian Jazz Meeting”. Proiectul, unic în România, îşi propune să promoveze pe plan internaţional artiştii români de jazz, prin intermediul celei mai mari platforme europene de jazz: Europe Jazz Network. Astfel, muzicienii români de jazz vor cânta în deschiderea concertelor artiştilor internaţionali atât joi, 18 mai, cât şi vineri, 19 mai. Proiectul Romanian Jazz Meeting este singurul proiect de profil din Europa care va fi transmis live pe site-ul organizatorului, www.sibiujazz.eu, pe reţelele de socializare şi pe www.livestream.com.

Iubitorii de artă pot face o plimbare spre Turnul Sfatului, care găzduieşte expoziţia de fotografii semnate de Tibor Jakab. Deschisă în cadrul proiectului „Focus Jazz”, expoziţia „Jazz Body Sounds” este un elogiu adus jazzului şi frumuseţii formelor feminine de către fotograful român şcolit la New York. Adevărate opere de artă, tablourile lui Tibor Jakab vor face deliciul iubitorilor de frumos şi vor trezi suspine în sufletele romanticilor.

Parte integrantă a „Focus Jazz” este şi expoziția „Jazz – Suflet şi Formă”, deschisă în Galeria de Artă UAP Sibiu, în Piaţa Mare nr 12. Cele 19 statuete realizate de artistul sibian Eugen Petri dezvăluie trăirile instrumentiştilor de jazz în timpul concertelor. Considerat de către criticii de artă moştenitorul talentului lui Constantin Brâncuşi, Eugen Petri a transpus pasiunea sa pentru jazz într-un material rigid, dar maleabil precum bronzul, reuşind să transmită emoţia pe care acest gen muzical o trezeşte în ascultători.

Tot sub umbrela „Focus Jazz” este deschisă o a doua expoziţie în cadrul Galeriei de Artă UAP Sibiu. De această dată este vorba despre expoziţia de afişe de jazz realizate de graficianul Stefan Orth. Pasionat de jazz, Stefan Orth a realizat o parte din afişele Sibiu Jazz Festival încă din anii ’70. Expoziţia de anul acesta poartă iubitorii de jazz prin istoria de aproape jumătate de secol a festivalului şi aduce în faţa acestora reprezentările grafice care au promovat evenimentul pe parcursul a 4 decenii.

De la expoziții, publicul îşi poate îndrepta paşii către Piaţa Mică, unde îşi va putea răsfăţa papilele gustative la „Jam Session în Bucătărie”, un show delicios, realizat de către organizatorii festivalului în parteneriat cu www.SavoriUrbane.com. Evenimentul culinar este o reprezentaţie plină de arome, în care Oana Igretiu va aduce în atenţia gurmanzilor reţete vechi, unele celebre, altele din caietele bunicilor. Toate acestea pe ritmuri de jazz, în fiecare zi de joi până duminică, începând cu orele 18:00.

Pentru cei mici, organizatorii au pregătit două seri pline de joc şi creativitate, în cadrul proiectului „Jazz for Kids”.

Aflat la a doua ediţie, Jazz for Kids este un proiect interactiv de educaţie muzicală pentru copii cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani. Timp de 90 de minute, pianista Daniela Nicolae îi va purta pe cei mici, dar şi pe parinţii şi bunicii care îi însoţesc, într-un eveniment presărat de coloanele sonore ale desenelor animate Disney Classics. Într-un context de poveste, copiii vor fi introduşi în lumea fascinantă a jazzului, vor putea să exerseze câteva acorduri pe instrumente muzicale orientale şi se vor distra în sesiuni de „Recunoaşte melodia”. Proiectul este găzduit de Teatrul Gong din Sibiu vineri, 19 mai şi sambătă, 20 mai, începând cu orele 19:00.

Noutăţile şi suprizele ediţiei din 2017 a Sibiu Jazz Festival sunt încununate de intrarea liberă la toate concertele care vor avea loc în Piaţa Mică.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x