Ştiri

Conferinţa Open Innovation 2.0 va avea loc la Cluj-Napoca

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Conferinţa „Open Innovation 2.0 2017” va avea loc în Cluj-Napoca între 13 – 14 iunie. Aici vor avea loc de asemenea, în premieră, o serie de evenimente interconectate: un Dialog pentru Inovare, un Dialog cu Cetăţenii, Gala Premiilor Europene pentru Inovare „Luminary Award” şi Innovation Expo – o prezentare de proiecte şi produse inovative.

Fondată acum patru ani, Conferinţa Open Innovation 2.0 (OI2) este un eveniment european de nivel înalt care reuneşte experţi în inovare, creatori de politici publice, reprezentanţi ai mediului academic, practicieni şi persoane implicate în diverse aspecte ale inovaţiei şi antreprenoriatului. Conferinţa OI2 realizează o sinergie puternică între subiecte precum Huburile de Inovare Digitala şi activităţile IMM-urilor cu activităţi în domeniul inovaţiei, ale Start-up-urilor din sud estul Europei pe care DG Connect pune mare accent.

„Conferinţa oferă perspective practice şi creează o punte între teorie şi practică la toate nivelurile”, a declarat Bror Salmelin, consilier pentru Sisteme Inovatoare la Comisia Europeană, Directoratul General pentru Comunicaţii, Reţele, Conţinut şi Tehnologie (DG CONNECT).

„Faptul că municipiul Cluj-Napoca a fost ales să găzduiască această Conferinţă în 2017 reflectă recunoaşterea eforturilor locale şi regionale de a crea un ecosistem deschis şi funcţional”, a declarat Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca.

„Companiile şi start-up-urile din Cluj şi din Transilvania au un potenţial foarte mare de inovare, iar primele rezultate au început să apară, de accea conferinţa este o ocazie foarte bună să arătăm ce am făcut pe acest plan. De asemenea, este o oportunitate extraordinară pentru companiile şi organizaţiile locale să înveţe, să se cunoască cu cei din Europa şi să iniţieze noi legături” a declarat Bianca Muntean, director executiv al ARIES Transilvania, iTech Transilvania, clusterul de IT care alături de municipalitate a adus această conferinţă la Cluj-Napoca.

În plenul evenimentului se vor discuta exemple de politici naţionale de dezvoltare, ca de exemplu politica de inovare deschisă a Austriei, exemple de creare de ecosisteme, în contextul transformării industriale, precum şi diseminarea de informaţii privind inovaţia deschisă, prin crearea de Huburi de Inovare Digitală şi implicarea cetăţenească în proiecte pilot şi experimente sociale la scară mare.
Evenimentul are o serie de invitaţi confirmaţi, precum prof. Piero Formica, care va vorbi de subiecte precum renaşterea inovaţiei, directorul Peter Droell de la Comisia Europeană, care va aborda tema reînnoirii industriale, precum şi Michaela Magas, femeia antreprenor a anului 2016, care va prezenta idei despre „industry commons”. Prof. Noburu Konno, reprezentatul Reţelei Japoneze pentru Inovare, alături de Ralph Dum reprezentantul DG-Connect privind programul inovativ STArts – „science technology and art”, alături de mulţi alţii vor oferi contexte specializate pentru schimburi de idei şi expertiză.
Audienţa este formată dintr-un mix echilibrat al celor patru grupuri de interese care formează spirala cvadruplă numită „the Qvadruple Helix” – în care sunt incluse industria, domeniul academic, sectorul public şi societatea civilă. Interactivitatea este asigurată de structura evenimentului de-a lungul a doua zile pline de insipraţie.
Printre subiectele marcante ale conferinţei se numără conceptul VICA (volatilitate, incertitudine, complexitate şi ambiguitate), discuţiile despre importanţa conceptului de Serendipitate în inovare (importanţa „descoperiri întâmplătoare”), a progarmului inovativ STArts (îmbinarea ştiinţei, tehnologiei şi artelor pentru obţinerea progresului tehnologic, al inovaţiei) – accentuând interacţiunile dintre aceste domenii, transformarea digitală a societăţii şi industriilor, „radarul inovaţiilor” şi bune practici ale ecosistemelor Open Innovation 2.0.
A cincea ediţie a prestigioasei Innovation Luminary Awards Gala Dinner va avea de asemenea loc la finalul primei zile a conferinţei. Accesul la eveniment se va face doar în baza unei invitaţii.

Conferinţa Open Innovation 2.0 2017 din Cluj-Napoca va fi principalul eveniment dintr-o serie de activităţi: conferinţa va fi precedată de Dialogul pentru Inovare (10 – 11 iunie 2017) şi Dialogul cu Cetăţenii găzduit de preşedintele Comitetului Regiunilor, Markku Markkula şi primarul Emil Boc în data de 13 iunie. Cu ocazia Conferinţei OI2 se va prezenta şi o expoziţie pe teme de inovare care va oferi vizibilitate proiectelor şi activităţilor legate de inovaţia deschisă, oferind exemple de bune practici ce pot fi multiplicate, atât la Cluj cât şi oriunde în lume.

Directoratul-General al Comisiei Europene, DG Connect, Grupul pentru Strategie şi Politici pentru Inovare Deschisă (OISPG), în parteneriat cu Comitetul Regiunilor, Primăria Cluj-Napoca, Institutul pentru Valoare în Inovare (IVI), ARIES Transilvania, iTech Transilvania Cluster, Consorţiul Clusterelor din Transilvania, Mastercard şi Primăria Dublin au deschis procedurile de înscriere on-line la Evenimentul va avea loc la Grand Hotel Italia din Cluj-Napoca. Înscrierea la conferinţă este gratuită şi se poate face la următorul link: http://bit.ly/OI2Conf17registration.
Informatii complete: bit.ly/OI2Conf17

Grupul pentru Politici şi Strategii de Inovare Deschisă (OISPG) susţine politicile pentru Inovare Deschisă în cadrul Comisiei Europene. OISPG lucrează în strânsă colaborare cu Comisia Europeană (@DigitalAgendaEU). Filozofia OISPG îmbrăţişează paradigma Inovării Deschise 2.0: crearea de sisteme de inovare deschisă în care procesul serendipităţii se manifestă pe deplin. Membrii OISPG cred că implicarea directă a cetăţenilor în procesul de inovare permite crearea rapidă de prototipuri în viaţa reală. Crearea unui prototip este metoda cea mai rapidă şi mai eficientă de a promova o idee. Prototiparea va stimula antreprenoriatul în Europa, va crea locuri de muncă şi va încuraja creşterea sustenabilă la nivel de economie şi societate. În consecinţă, OISPG sugerează acţiuni variate de inovare deschisă şi abordări pentru industrie şi alţi parteneri în inovare pentru a stimula şi a întări competivitatea.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x