EvenimenteŞtiri

TIFF 2017: Premiere, expoziţii şi lansări în Zilele Filmului Românesc

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Încep Zilele Filmului Românesc la TIFF 2017, 27 dintre cele mai noi producţii autohtone urmând a fi prezentate la Cluj, unele în premieră mondială.

Nume importante ale cinematografiei româneşti vor veni la Cluj pentru întâlnirea cu publicul, iar filme proiectate la TIFF în ultimii ani se întorc la cea de-a 16-a ediţie pe DVD. Tot în aceste zile, mai exact vineri, marele invitat al ediţiei, Alain Delon, este aşteptat de peste 3.000 de spectatori în Piaţa Unirii din Cluj, la proiecţia Afacerea Pigot, de la 21:45.

Ultimul căldărar, de Cosmin Bumbuţ şi Elena Stancu, deschide seria proiecţiilor din Zilele Filmului Românesc, pe 8 iunie. În aceeaşi zi, Procesul va rula în premieră la Cinema Victoria, de la ora 22:00. După ce îşi vor asuma rolul de judecători, analizând cazul controversat urmărit de documentarul realizat de Claudiu Mitcu şi Ileana Bîrsan, spectatorii îi vor întâlni pe cei doi cineaşti.
A sosit la Cluj şi regizorul Alexandru Solomon, special pentru proiecţia documentarului Ouăle lui Tarzan, filmat în Abhazia şi programat vineri, pe 9 iunie, de la ora 16:00, la Casa de Cultură a Studenţilor.
Pe 10 iunie, tot în premieră mondială va rula Breaking News, noul film al Iuliei Rugină. Echipa va răspunde întrebărilor cinefililor, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic. Cu această ocazie, vor fi prezentaţi publicului şi actorii selectaţi în programul 10 pentru FILM.

Tot la Cinema Florin Piersic va fi proiectată în premieră şi cea de-a şaptea producţie regizată de Dan
Chişu şi ultimul film în care joacă regretatul Mircea Albulescu. Aniversarea va rula pe 9 iunie, de la ora 22:00, în prezenţa echipei.
Pe 10 iunie, Radu Jude aduce la TIFF Ţara moartă, documentarul experimental bazat pe materialele foto din arhiva Costică Acsinte. Regizorul va fi prezent la proiecţia programată de la ora 15:00, la Cinema Victoria.

Printre evenimentele speciale incluse în secţiunea Zilele Filmului Românesc se numără lansarea într-o ediţie de colecţie (carte şi Blu-ray) a filmului Sieranevada. Evenimentul va avea loc la TIFF, pe 8 iunie, de la ora 16:00, în prezenţa regizorului. Regizorul aduce la Cluj şi Expoziţia Sieranevada – o colecţie de fotografii selecţionate din cele peste 9.000 realizate de el, pe când străbătea Bucureştiul în căutarea unui cadru perfect pentru afişul filmului. Vernisajul va loc la Galeria Baril (Fabrica de Chibrituri 9A), pe 8 iunie, începând cu ora 18:00.

Pe 9 iunie, de la ora 16:00, la TIFF Lounge, Transilvania Film lansează pe DVD câteva dintre producţiile româneşti care au cunoscut succesul de public: Câini (r. Bogdan Mirică), Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase), Bucureşti, unde eşti? (r. Vlad Petri), America, venim! (r. Răzvan Săvescu) şi Câinele Japonez (r. Tudor Cristian Jurgiu). Imediat după, de la ora 16:30, Marian Crişan va fi prezent la evenimentul de lansare pe DVD a filmului Orizont.

Criticul de film Andrei Rus, regizorul Alexandru Somon, Dana Bunescu, monteur-ul premiat recent la Berlin, şi criticul Iulia Popovici vor dezbate pe 9 iunie, de la ora 11:00, la TIFF Lounge, situaţia Arhivei Naţionale de Film. Tot aici, de la ora 12:30, Valeriu Jereghi (directorul CNC Moldova), criticul Andrei Rus, Doina Bostan şi Oana Radu (reprezentante CNC România), preşedintele TIFF – Tudor Giurgiu, şi Oana Giurgiu, directorul executiv al festivalului, vor participa la o discuţie pe tema perspectivelor de colaborare între Centrele Naţionale ale Cinematografiei din România şi Moldova.

Ziua de 8 iunie este dedicată partenerului de lungă durată al festivalului. Primul episod din cel de-al doilea sezon Umbre (r. Bogdan Mirică), cel mai aşteptat serial românesc al anului, va fi proiectat în premieră în Ziua HBO, în prezenţa regizorului şi a actorilor din distribuţie, de la ora 20:30, la Cinema Florin Piersic. Printre premierele din această secţiune se numără şi Planeta Petrila, documentarul lui Andrei Dăscălescu (Premiul de debut la TIFF 2009 cu Constantin şi Elena). Prima proiecţie din România a filmului va avea loc la Cercul Militar, pe 8 iunie, de la ora 16:00.

Întâlnirile cinefililor cu invitaţii continuă la TIFF Lounge.
Joi, pe 8 iunie, de la ora 17:00, regizorul şi producătorul Liviu Tipuriţă şi impresarii Dan Bursuc şi Puiu Gheorghiu aduc poveşti din culisele Regii manelelor/ The New Gipsy Kings şi împărtăşesc din secretele acestui sector al industriei muzicale, la numai o zi după proiecţia sold out a documentarului.
Pe 9 iunie, de la 17:00, publicul îi va putea întâlni şi pe Violeta Andrei, Ion Dichiseanu, Ileana Popovici şi Dan Nuţu, unii dintre cei mai iubiţi actori ai generaţiei de aur, prezenţi la TIFF pentru proiecţia specială 100 de lei (r. Mircea Săucan, 1973), programată sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 12:30, la Cinema Victoria.
Ultima întâlnire a ediţiei va avea loc pe 10 iunie şi o va aduce la TIFF Lounge pe Tora Vasilescu, actriţa distinsă anul acesta cu Premiul de excelenţă.

Biletele se pot cumpăra de pe www.biletmaster.ro şi direct de pe aplicaţia TIFF 2017, disponibilă în App Store şi Google Store.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x