Ziua universală a iei sărbătorită la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vineri, 23 iunie, ora 13:00, la sediul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, din str. Memorandumului nr. 21, are loc vernisajul expoziţiei „Decor, eleganţă, stil – cămaşa femeiască tradiţională de Mărgău”.

Alegerea datei vernisajului nu a fost întâmplătoare, informează Consiliul Judeţean Cluj, sub autoritatea căruia funcţionează instituţia publică de cultură. Muzeul Etnografic al Transilvaniei s-a alăturat de la bun început iniţiativei comunităţii online „La Blouse Roumaine” de a sărbători Ziua Universală a Iei, oferind publicului vizitator în mod regulat, în jurul Sânzienelor, câte o expoziţie care pune în valoare exemplare rare şi valoroase din colecţia de cămăşi a instituţiei. În anul 2015 a prezentat o selecţie amplă din colecţia Brătianu–Cantacuzino, în anul 2016 a abordat, în paralel, problema respectării statutului piesei originale de port şi cea a cultivării tradiţiei în costum prin replici şi piese de inspiraţie tradiţională, cu implicarea membrilor grupului „Semne cusute”.

Pentru acest an au fost selectate pentru a fi prezentate publicului o serie de cămăşi originale, de mare vechime, dintr-o zonă restrânsă: comuna Mărgău, situată în Depresiunea Călăţele, judeţul Cluj. Majoritatea pieselor expuse au fost colecţionate de către învăţătoarea Maria Panea, originară din localitatea Mărgău, şi a fost donată muzeului în anul 1975, prezenta expoziţie reprezentând un gest de recunoştinţă adus acestei atitudini de înaltă ţinută civică.

Este foarte rar ca un muzeu să posede o colecţie atât de mare – peste 350 de exemplare – dintr-un singur tip de artefact şi dintr-o singură comună. O asemenea situaţie face posibilă o analiză aprofundată a bogăţiei stilistice, a evoluţiei structurale, a decorului, a tehnicilor de ornamentare întâlnite la somptuoasa cămaşă mărgăoană. În acelaşi timp, expoziţia constituie un omagiu adus fetelor şi femeilor de odinioară, care – creând aceste piese de mare diversitate decorativă şi înaltă valoare artistică – au generat un fond inestimabil de modele pentru creatoarele contemporane dornice să se conecteze la fluxul creator al artei tradiţionale.

Prin acest demers expoziţional, Muzeul Etnografic al Transilvaniei îşi reafirmă vocaţia sa de punte cognitivă şi afectivă între trecut şi prezent. Expoziţia va rămâne deschisă publicului în perioada 23 iunie – 30 iulie 2017, putând fi vizitată în zilele de miercuri până duminică între orele 10:00 – 18:00.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x