De interesŞtiri

Finanţare pentru „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Faza a doua a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj” (SMID) a primit finanţarea necesară. Luni, 17 iulie, contractul de finanţare vizând „Fazarea proiectului SMID” şi a cheltuielilor legate de implementarea acestuia a fost semnat de Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Prin implementarea proiectului SMID, Consiliul Judeţean Cluj va continua investiţiile începute în Faza I în sectorul de gestionare a deşeurilor, prin completarea, respectiv extinderea infrastructurii existente în domeniu, investiţii care să conducă la dezvoltarea unui sistem de management integrat al deşeurilor în care să fie atinse toate standardele de conformitate cu cerinţele Uniunii Europene referitoare la protecţia mediului.

În concret, în cadrul Fazei a II-ua se vor realiza o serie de activităţi care vor contribui la atingerea obiectivului general al Proiectului SMID prin realizarea colectării, transportului, tratării şi depozitării deşeurilor din judeţul Cluj. Astfel, în ceea ce priveşte colectarea şi transportul deşeurilor, vor fi achiziţionate un număr de 38 de presocontainere şi 14 camioane cu sistem de ridicare pentru cele trei staţii de transfer şi vor fi construite drumurile de acces la aceste obiective.

În ceea ce priveşte componenta de tratare a deşeurilor, în cadrul a II-ua fază vor fi finalizate lucrările rămase de executat la Staţia de sortare, respectiv la Staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor din incinta Centrului de Management Integrat al Deşeurilor, al căror stadiu de realizare e de aproximativ 65%. Referitor la depozitarea deşeurilor, autorităţile anunţă că se vor realiza lucrările de remediere precum şi cele rămase neexecutate în cadrul Fazei I la depozitul de deşeuri de 7.7 ha din incinta CMID, la care se vor adăuga dotările cu echipamentele necesare.

Valoarea totală a Fazei a II-ua a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj” este de aproape 200.000.000 lei, din care aproximativ 116.000.000 lei reprezintă finanţare din fonduri europene nerambursabile.

În cadrul fazei I a Proiectului SMID, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007 – 2013, au fost realizate mai multe activităţi care au vizat construirea celor trei staţii de transfer deşeuri de la Huedin, Mihai Viteazu şi Gherla, construirea Staţiei de Sortare, respectiv a celei de Tratare Mecano-Biologică a deşeurilor din incinta CMID, edificarea drumului de acces la CMID, achiziţionarea de echipamente specifice (pubele, unităţi compostoare, containere etc.).

În ceea ce priveşte faza a II-ua a proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Clu”, aceasta va fi finanţată prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014 – 2020 (POIM) şi va avea rolul de a continua dezvoltarea infrastructurii de gestionare a deşeurilor în cadrul Proiectului SMID, prin eliminarea problemelor de mediu şi a celor operaţionale asociate generării şi managementului deşeurilor în judeţul Cluj, în vederea conformării cu prevederile angajamentelor asumate pentru sectorul de mediu.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x