De interesŞtiri

Clujenii îşi pot vedea proiecte de 150.000 de euro realizate din bugetul oraşului

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Până în 20 august, clujenii au şansa de a depune proiecte pentru oraş, în valoare de până la 150.000 euro, care mai apoi să fie realizate din bugetul municipalităţii. Prin intermediul acestui proiect, cetăţenii sunt invitaţi de autorităţi să participe la o acţiune democratică de deliberare şi decizie pentru stabilirea modalităţii optime de cheltuire a unei părţi din bugetul local.

Proiectele care obţin cel mai mare număr de voturi vor fi implementate de către Primăria Cluj-Napoca începând cu anul 2018. Este primul proces de Bugetare participativă online din România, prin care municipalitatea urmăreşte implicarea directă în luarea deciziilor privind proiectele oraşului a tuturor celor care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca şi au cel puţin 18 ani, prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro.

Propunerile de proiecte trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii:
1. Alei, trotuare şi zone pietonale;
2. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;
3. Spaţii verzi şi locuri de joacă;
4. Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.);
5. Infrastructura educaţională şi culturală;
6. Oraşul digital.

Bugetarea participativă organizată în Municipiul Cluj-Napoca în cursul anului 2017 cuprinde următoarele etape:
1. Înregistrarea participanţilor: înregistrarea se face pe platforma online www.bugetareparticipativa.ro, adaptată pentru dispozitivele mobile. Înregistrarea este obligatorie pentru a putea trimite propuneri de proiecte sau pentru a putea vota.
2. Depunerea propunerilor de proiecte: fiecare cetăţean poate formula una sau mai multe propuneri de proiecte (câte un proiect pentru fiecare domeniu) prin intermediul platformei online. Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 de euro (inclusiv TVA).
3. Analiza tehnică şi legală a proiectelor de către municipalitate: propunerile de proiecte vor face obiectul unei analize tehnice şi legale ce va fi realizată de către departamentele din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. În urma acestei verificări, se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile. Fiecare persoană al cărei proiect a fost declarat neeligibil poate să primească, la cerere, un răspuns scris cuprinzând motivele pentru care propunerea a fost declarată neeligibilă. Toate proiectele declarate eligibile urmează să fie supuse votului cetăţenilor.
4. Votul cetăţenilor: votul are loc în doua etape distincte, iar acţiunile necesare pentru implementarea proiectelor care obţin cel mai mare număr de voturi urmează să fie cuprinse în bugetul primăriei.

Calendarul propus de autorităţi este următorul:
17 iulie – 20 august – depunere proiecte;
21 august – 1 octombrie – analiză proiecte;
2 octombrie – 22 octombrie – prima etapă de vot;
23 octombrie – 29 octombrie – validare vot I;
30 octombrie – 19 noiembrie – a doua etapă de vot;
20 noiembrie – 26 noiembrie – validare vot II;
27 noiembrie – afişare rezultate finale.

Persoanele care nu au acces la internet vor putea înscrie propuneri de proiecte, în perioada 17 iulie – 20 august, cu sprijinul primăriei. La Centrul de Cultura Urbană Casino va fi amenajat un birou unde, în fiecare zi lucrătoare din perioada de depunere, între orele 13:00 – 17:00, doi funcţionari ai Primăriei vor ajuta cetăţenii să depună proiecte pe platformă şi vor oferi informaţiile necesare. Vor fi luate în considerare doar propunerile care sunt depuse prin intermediul platformei online.

Bugetarea participativă are următoarele obiective:
1. Creşterea nivelului de dialog şi de colaborare dintre cetăţeni şi administraţia publică;
2. Ajustarea politicilor publice la nevoile şi aşteptările cetăţenilor, pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii în Municipiul Cluj-Napoca;
3. Creşterea gradului de asumare şi co-creare a procesului de dezvoltare urbană de către cetăţeni;
4. Consolidarea democraţiei prin participarea cetăţenilor la un exerciţiu de luare a unor decizii ce privesc întreaga comunitate;
5. Creşterea transparenţei activităţii administraţiei publice locale.

Propunerile de proiecte depuse trebuie să îndeplinească criteriile stabilite prin Regulamentul procesului de bugetare participativă, disponibil integral pe platformă.
Analiza tehnică şi juridică a propunerilor este realizată de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, ale cărei servicii verifică conformitatea acestora cu standardele Regulamentului şi cu alte reglementări legale în vigoare. Propunerile care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate pot suferi ajustări tehnice din partea primăriei, dacă este necesar. Similitudinea conţinutului propunerilor sau proximitatea spaţiala a acestora poate duce la integrarea diferitelor propuneri într-un singur proiect.

Votul asupra proiectelor are loc online, pe platforma bugetării participative www.bugetareparticipativa.ro, în două etape distincte:
a. În prima etapă de vot, fiecare cetăţean înscris pe platforma bugetării participative poate alege 6 proiecte (câte unul pentru fiecare dintre cele şase domenii stabilite). În aceasta etapă, se vor selecta maxim 30 proiecte, primele trei proiecte clasate în funcţie de numărul de voturi din fiecare domeniu vor intra automat în a doua etapă de vot, iar celelalte în funcţie de numărul de voturi, indiferent de categoria din care fac parte.
b. În a doua etapa de vot, fiecare cetăţean poate alege un singur proiect din cele maxim 30 stabilite în prima etapă. La finalul celei de a doua etape de vot, vor fi selectate 15 proiecte. Primul proiect din fiecare domeniu clasat în funcţie de numărul de voturi va fi selectat automat, iar restul proiectelor vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte.

Pentru informaţii suplimentare cu privire la procesul de bugetare participativă:
– website: www.bugetareparticipativa.ro;
– email: bugetareparticipativa@primariaclujnapoca.ro;
– telefon: 0371 376 646 (de luni până vineri între orele 13:00 – 17:00);
– facebook: Bugetare participativă (http://fb.com/bugetareparticipativa).

Acest proces este o continuare a proiectului pilot de bugetare participativă realizat în 2013 în cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur şi a procesului participativ pentru tineret desfăşurat în anul 2015, Com’On Cluj-Napoca.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x