Ministrul economiei, Mihai Viorel Fifor, declaraţii la Ziua Minerilor sărbătorită la Abrud






Ministrul economiei, Mihai Viorel Fifor, a participat duminică 30 iulie, alături de alţi oficiali, la Ziua Minerului, sărbătorită la Abrud.
Cu acest prilej, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul economiei a anunţat şi o nouă lege a minelor şi a apelor minerale. Noul proiect de lege va intra în dezbatere publică până la 1 septembrie 2017. Una dintre problemele actualei legi a minelor, explicată de experţi în domeniu, este faptul că taxa de drum trebuie plătită şi pentru maşinile de mare tonaj care circulă doar în perimetrul zonei de exploatare. Cu acest tip de autovehicule este de altfel imposibil de ieşit pe drumurile naţionale. Plăţile mari care se fac în acest context sunt prin urmare nejustificate.
O altă problemă a industriei mineritului, adusă în discuţie de directorul tehnic a Cupru Min SA Abrud, Gheorghe Chindriş, este lipsa industriei metalurgice pe teritoriul naţional. Tot ceea ce se extrage în prezent din mina de la Abrud este exportat în China. Ministrul Mihai Viorel Fifor a precizat faptul că se ia în considerare posibilitatea refacerii industriei metalurgice româneşti, prin construirea unui amplasament la Zlatna, care pe vremuri a reprezentat un centru pentru prelucrarea concentratului de cupru.
Ministrul economiei a mai reiterat şi sprijinul Guvernului pentru întreprinderile cu capital românesc. De altfel, a promis că actuala guvernare se axează în special pe investiţii în industria cu capital românesc, lucru care va putea fi pus în aplicare o dată cu demararea de anul viitor a fondului suveran.
Minerii din Abrud au extras o cantitate record de concentrat în 2016: 39.000 de tone de concentrat de cupru (cu o puritate de 20%), din care s-au obţinut 7.900 de tone de cupru. Profitul obţinut anul trecut de companie a fost de şapte milioane de lei. Concentratul extras de Cupru Min SA Abrud este dintr-un zăcământ de tip porfiric, care pe lângă cupru conţine şi alte metale, dintre care în prezent se mai valorifică aurul şi argintul. Cupru Min este o afacere avantajoasă pentru statul român încă din 2006, de când compania înregistrează anual profit. Cupru Min SA Abrud vinde concentratul de cupru prin licitaţie publică internaţională, în urma căreia este selectat un trader. Conform ultimei licitaţii internaţionale, în această perioadă este în derulare încheierea unui contract pe o perioadă de doi ani. Anul acesta, la finalul lunii august, se estimează că se va finaliza noua procedură de licitaţie internaţională, prin care Cupru Min îşi va asigura vânzările viitoare.
Scris de: Alieta Pojar





