EvenimenteŞtiri

Horaţiu Mălăele împlineşte astăzi vârsta de 65 de ani

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Unul dintre cei mai iubiţi actori de comedie, Horaţiu Mălăele, aniversează astăzi împlinirea vârstei de 65 ani. Îşi poartă cu pasiune haina de actor, bagheta de regizor şi peniţa de grafician, iar sălile de spectacol arhipline şi aplauzele fulminante primite de fiecare dată din partea publicului spectator reprezintă cea mai mare bucurie.

Horaţiu Mălăele este un artist complet, care de-a lungul carierei sale artistice a adunat zeci de roluri importante în piese de teatru şi în filme, a semnat acte regizorale de calibru şi este autorul a numeroase
caricaturi, picturi sau cărţi.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu, cu rolul Fadinard din „Pălăria florentină”, de Eugene Labiche. În 1975, şi-a început cariera de actor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, ca mai apoi să ajungă în Bucureşti, după anii 1980, la Teatrul Nottara, Teatrul Odeon, Teatrul Naţional, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, excelând în numeroase roluri de dramă şi comedie.

Printre numeroasele spectacole regizate cu mare succes la public se numără: „Puricele”, „O sărbătoare princiară”, „Poiana boilor”, „Podu'”, „Lecţia”, „Măscăriciul”, „Revizorul”, „Carlo contra Carlo”, „S-a sfârşit cum a-nceput”. În 1975 a debutat şi în film, în „Muntele ascuns”, în regia lui Andrei Cătălin Băleanu, pentru ca apoi să fie distribuit în pelicule de mari regizori români, ca Alexandru Bocăneţ, Mircea Daneliuc, Sergiu Nicolaescu, şi mulţi alții. În 2000, a jucat în „Amen”, în regia lui Costa-Gavras, pentru ca în 2008 să regizeze primul său film, „Nunta mută”, urmat de comedia „Funeralii fericite”. Ca pictor şi caricaturist, actorul a expus peste 3.000 de caricaturi în 36 expoziţii naţionale şi internaţionale.

Actorul-scriitor-caricaturist nu ştie dacă el a ales teatrul sau teatrul l-a ales pe el şi crede că este bine
să fii modest, „dar să ai orgoliul modestiei tale”, după cum declara într-un interviu. Se consideră un om
obişnuit, care vrea doar să comunice cu lumea.

De la debut şi până în prezent, Horaţiu Mălăele a obţinut numeroase premii pentru interpretare şi pentru regie, dar şi premii speciale: trofeul UNITER, în 1992, pentru „Mincinosul”, trofeul pentru regie la Festivalul Comediei Româneşti, în 1994, premiul UNITER, pentru „Unde-i revolverul”, în 1998. În august 2012, la împlinirea vârstei de 60 de ani, Horaţiu Mălăele a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Capitală. De curând Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa, distincţie academică oferită în semn de recunoaştere pentru tot ceea ce a construit în teatrul românesc şi pentru contribuţia de excepţie la dezvoltarea culturii naţionale.

După succesul incontestabil înregistrat cu recitalul „Sunt un orb”, maestrul ironiei şi al hazului ascuţit a
revenit în atenţia admiratorilor săi cu un nou spectacol, intitulat „Ediţie Specială”. De această dată,
Horaţiu Mălăele este secondat pe scenă de fiul său, Bogdan Mălăele şi de muzicianul Radu Captari.

Spectacolul are o dinamică deosebită, Mălăele tatăl şi fiul având momente spumoase de dialog actoricesc, sau monologuri ce vor face publicul spectator să treacă prin stări afective intense, pornind de la emoţiile vibrante şi ajungând, în mod evident, la râsul în hohote. Noul spectacol are la bază texte puternice pigmentate, cu momente umoristice rafinate „Best of Horaţiu”, culese din cele mai bune reprezentaţii ale actorului dar şi cu melodii speciale interpretate de îndrăgitul artist Radu Captari.

Protagoniştii Ediţiei Speciale vor evolua pe scena Cinema PRO din capitală, miercuri, 23 august, începând cu ora 19:30. Pentru spectatorii prezenți, seara va continua cu proiecţia gratuită a filmului „Funeralii Fericite”, o comedie în care Horaţiu Mălăele poate fi regăsit atât în ipostaza de actor, cât şi în cea de regizor.

Biletele pentru spectacolul din data de 23 august pot fi achiziţionate de la casa de bilete a sălii Cinema Pro sau online prin www.eventim.ro, www.bilet.ro, www.blt.ro, www.iabilet.ro şi www.ticketnet.ro.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x