De interesŞtiri

Investiţii pentru creşterea eficienţei energetice la Spitalul pentru Copii

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Noi investiţii, în valoare de peste 2.300.000 de lei, vor fi făcute de Consiliului Judeţean Cluj, pentru lucrări şi achiziţii care au ca scop creşterea eficienţei energetice la Spitalul pentru Copii.

Plenul forului administrativ judeţean a adoptat de curând proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului „Creşterea eficienţei energetice la clădirile Secţiei Pediatrie II, Corpurile C1 şi C2 din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj-Napoca”, proiect ce urmează a fi depus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020.

Autorităţile justifică necesitatea derulării acestei investiţii în cadrul secţiei Pediatrie II a Spitalului de copii, prin vechimea şi starea de degradare accentuată a celor două corpuri de clădire situate pe strada Crişan din municipiul Cluj-Napoca. Clădirile au în prezent consumuri energetice, respectiv încălzire, apă caldă şi iluminat, foarte mari.

În mod concret, în vederea îndeplinirii obiectivului acestui proiect, respectiv cel de creştere a eficienţei energetice, vor fi realizate o serie de lucrări care vizează în special izolarea termică a pereţilor exteriori ai celor două clădiri, izolarea conductelor de încălzire şi a celor de apă caldă, înlocuirea corpurilor de iluminat interior existente cu lămpi de tip LED care conferă o eficientă energetică ridicată şi un consum redus de energie, instalarea de panouri fotovoltaice etc. Toate aceste noi investiţii vor contribui la reducerea consumurilor de energie din surse convenţionale şi diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, astfel încât consumul anual specific de energie primară – încălzire, apă şi iluminat este preconizat a scădea cu minim 30%, până la valori cuprinse între 170 şi 200 kwh/mp2/an.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare ale acestei investiţii în valoare totală de 2.339.354,64 lei, acestea se constituie atât din asistenţă financiară nerambursabilă solicitată din Fondul European de Dezvoltare Regională, în sumă de 1.892.701,69 lei, cât şi din contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Cluj, în valoare de 446.652,95 lei.

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii este un spital universitar de prestigiu al medicinei româneşti, care îşi desfăşoară activitatea în opt locaţii diferite din municipiul Cluj-Napoca, fiind format din 15 secţii care totalizează un număr de 506 de paturi. Aici se desfăşoară atât activitate medicală specifică de îngrijire a copiilor bolnavi din judeţul Cluj şi din alte peste 30 de judeţe ale ţării cât şi o intensă activitate didactică şi ştiinţifică. În ceea ce priveşte Clinica Pediatrie II a Spitalului, în care se află cele două corpuri de clădire edificate acum mai bine de un secol, această unitate oferă servicii medicale nou-născuţilor, sugarilor, copiilor şi adolescentilor până la vârsta de 18 ani, într-o multitudine de domenii, care variază de la pediatrie generală la oncologie pediatrică.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x