Ziua Minerului la Abrud şi sărbătorirea a 40 de ani de activitate a minei de cupru de la Roşia Poieni

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

La împlinirea a 40 de ani de activitate, mina de cupru de la Roşia Poieni şi-a deschis porţile duminică, 30 iulie, pentru vizitatori. A fost o sărbătoare deschisă tuturor celor care se salută cu „Noroc Bun!”, iubitorilor de folclor şi oaspeţilor din toată ţara, printre care şi Ministrul Economiei, Mihai Viorel Fifor, însoţit de Stana Simona Țeighiu-Jurj, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Radu Nicolae Chiurtu, Secretar general în cadrul Ministerului Economiei şi Alexandru Pugna, Secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Conducerea companiei Cupru Min, societatea care se ocupă de exploatarea minei, a oferit şi un tur de presă prin lumea minerilor şi a ţinuturilor care ascund în adâncuri o parte din bogăţiile României. Într-o zi toridă de vară, ideală pentru o plimbare pe colinele împădurite care duc la mina de cupru, vizitatorii au putut admira peisajul pitoresc, presărat pe ici pe colo cu câte un grup micuţ de vaci scoase la păscut, foarte bine crescute şi politicoase de altfel, neaşteptând semnale din partea autocarului pentru a se trage de pe drum şi a face loc noilor veniţi.

Prima oprire din turul organizat s-a făcut într-un loc pe care oamenii locului l-au botezat Belvedere. Numele dat capătă sens o dată cu apropierea de pe drumul gri, prăfuit şi pietruit, de balustrada care desparte colina de abisul care se deschide în faţa ochilor. Priveliştea care apare în faţa vizitatorilor este una care taie răsuflarea, foarte impresionantă pentru cine nu a mai văzut niciodată o mină de cupru. Culoarea este una gălbuie, portocalie pe alocuri şi gri. Ziua de vară aleasă pentru tur a oferit imagini pitoreşti, cu cerul albastru senin, cu verdele pădurilor din jur, galbenul lutos al minei şi mulţimea pestriţă şi zâmbitoare.

Pentru majoritatea jurnaliştilor prezenţi la tur a fost o zi la limita dintre vacanţă, relaxare şi muncă intensă. Priveliştea unică oferită de mină şi declaraţiile oferite de directorul tehnic la faţa locului, Ghoerghe Chindriş, au dus la împletirea unei stări de relaxare cu acumularea de informaţii pertinente despre mină, istoria ei, bani şi profit, oameni şi utilaje.

Următoarea oprire a fost la un alt amplasament din ciclul de exploatare al cuprului extras de Cupru Min SA Abrud. Aici iese în evidenţă mărimea impresionantă a maşinilor folosite, a utilajelor supradimensionate şi a puţurilor de mare adâncime, care produc ameţeli.

Pe căldura sufocantă, totul pare că se reduce la praful ridicat de vizitatori pe drumurile pietruite şi pe metalul care este elementul predominant în această parte de lume. Pata de culoare este dată şi de această dată de imaginea serpentinelor minei de cupru, care pot fi văzute de această dată din altă perspectivă, de jos în sus.

La plecare, autocarul este urmărit cu priviri leneşe, toropite de căldură, de câţiva câini comunitari aciuiţi în iarbă, la umbra copacilor de pe marginea drumului. Ultima oprire, a vizitatorilor şi a extrasului din mina de cupru, este la fabrica de prelucrare. La intrare, pe razele de soare care pătrund de afară o dată cu vizitatorii, plutesc miriade de particule de praf, aerul fiind mai greu şi simţindu-se industria grea plutind în aer. Maşinăriile impresionante care muncesc necontenit se rotesc cu viteză şi putere, fac să trepideze pe alocuri podelele de sârmă. Tot ceea este la parter se poate vedea de la etaj prin podeaua împletită.


sursa video: youtube

Turul este unul care întregeşte imaginea de ansamblu a unei industrii în care totul este supradimensionat, cantităţile despre care se vorbeşte sunt întotdeauna colosale, iar metalul este elementul predominant.

Oraşul Abrud a fost ultimul de pe lista turului. Aici este locul unde se iau deciziile şi totul este pus pe roate. În faţa sediului companiei, Ministrul Economiei, Mihai Viorel Fifor, şi alţi participanţi la manifestaţie aşteaptă pentru următorul moment al ceremoniei, dezvelirea unei sculpturi dedicate minerului. Maestrul de ceremonii, cel care a dezvelit soclul a fost invitatul special, care de altfel a susţinut o conferinţă de presă la finele acestei manifestări. Detalii ale conferinţei pot fi găsite AICI.

Mina de cupru de la Abrud mai poate fi exploatată încă 20 de ani de acum încolo, conform estimărilor specialiştilor. După fier, cuprul este metalul folosit cel mai mult. Aproximativ jumătate din producţia
mondială de cupru serveşte în scopuri electrotehnice, iar restul este folosit în aliaje esenţiale pentru
producerea de utilaje industriale, conducte de apă şi gaz, coloranţi în industria vopselei şi a sticlei,
acoperişuri, ustensile casnice, ornamente şi chiar şi insecticide.

Minerii din Abrud au realizat o cantitate record de concentrat extras în 2016: 39.000 de tone de concentrat de cupru (cu o puritate de 20%), din care s-au obţinut 7.900 de tone de cupru. Concentratul extras de Cupru Min SA Abrud este dintr-un zăcământ de tip porfiric, care pe lângă cupru conţine şi alte metale, dintre care în prezent se mai valorifică aurul şi argintul. Cupru Min este o afacere avantajoasă pentru statul român încă din 2006, de când compania înregistrează anual profit. Profitul este asigurat de transparenţa vânzărilor: Cupru Min SA Abrud vinde concentratul de cupru prin licitaţie publică internaţională, în urma căreia este selectat un trader. Conform ultimei licitaţii internaţionale, în această perioadă este în derulare încheierea unui contract pe o perioadă de 2 ani. Anul acesta, la finalul lunii august, se estimează că se va finaliza noua procedură de licitaţie internaţională, prin care Cupru Min îşi va asigura vânzările viitoare.

Vizitarea minei de cupru de la Roşia Poieni este o experienţă deosebită, care scoate în evidenţă existenţa unei lumi speciale, în care totul este supradimensionat, în care maşinăriile de metal şi praful sunt personajele principale. Şi totuşi, chiar dacă fără utilaje nimic nu ar fi posibil, elementul cheie sunt oamenii, cei care au ales să muncească pe aceste meleaguri şi reuşesc în fiecare zi să despartă praful de cupru, aur şi argint.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Miniștri, antreprenori, manageri de top ai marilor companii, autorităţi locale, specialişti în domeniu, se vor reuni în premieră la Cluj-Napoca, la Pactul pentru muncă. Scopul declarat al conferinței este susţinerea angajatorilor şi angajaţilor. […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x