De interesŞtiri

Investiţii de 5.5 milioane lei în infrastructura Liceului Tehnologic Samus

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Consiliul Judeţean Cluj a anunţat că va investi suma de 5.5 milioane de lei pentru îmbunătăţirea infrastructurii Liceului Tehnologic Samus. În acest sens, s-a decis depunerea spre finanţare a acestui proiect, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 – „Creşterea eficienţei energetice a clădirilor cantină şi internat din cadrul Liceului Tehnologic Special Samus”.

Autorităţile susţin că investiţia, ce urmează a fi realizată în cadrul singurei şcoli din judeţul Cluj care profesionalizează elevi cu cerinţe educative speciale (CES), a fost determinată de starea de degradare accentuată a celor două corpuri de clădire situate pe strada Ialomiţei din municipiul Cluj-Napoca. Acestea au în prezent costuri de mentenanţă şi întreţinere foarte mari.

Astfel, în vederea îndeplinirii obiectivului acestui proiect, respectiv cel de creştere a eficienţei energetice a Liceului Tehnologic Samus, vor fi realizate o serie de lucrări care vizează în special izolarea termică a feţelor exterioare ale anvelopei imobilelor cantină şi internat, respectiv instalarea de panouri solare în vederea reducerii consumurilor de energie din surse convenţionale şi diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră. Urmare a acestor investiţii, consumul anual specific de energie primară – încălzire, apă şi iluminat este preconizat a scădea cu peste 40%, până la valori cuprinse intre 150 şi 200 kwh/mp2/an.

În ceea ce priveşte sursele de finanţare a investiţiei, al cărei deviz general este de 5.484.596,31 lei, acestea se constituie atât din asistenţă financiară nerambursabilă solicitată din Fondul European de Dezvoltare Regională, în sumă de 2.767.253,21 lei, cât şi din contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Cluj în valoare de 2.717.343,10 lei, suma care va acoperi şi cheltuielile neeligibile ale proiectului, precum costul lucrărilor de rezistenţă, arhitectură, respectiv instalaţii.

Funcţionând sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, Liceul Tehnologic Special Samus este o instituţie de învăţământ special care şcolarizează atât elevi cu nevoi educative speciale (CES) – deficienţi de auz, deficienţi mintali, elevi cu tulburări comportamentale, cât şi elevi din învăţământul de masă, unitatea fiind, de altfel, singura şcoală din judeţ care pregăteşte elevi din învăţământul de stat pentru meseriile frizerie, coafură, manichiură, pedichiură şi coafor stilist. În plus, Liceul „Samus” oferă o gamă mult mai largă de meserii, în funcţie de dorinţele, aptitudinile şi particulărităţile specifice fiecărui adolescent, precum constructori finisori, tâmplari mobilă artistică, lăcătuşi mecanici, tinichigii-vopsitori auto, instalatori instalaţii tehnico-sanitare şi gaze, lucrători în domeniul horticol, confecţioneri îmbrăcăminte, cofetari-patiseri etc.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x