EvenimenteŞtiri

Forest Library la AWAKE Festival – simbol al primei biblioteci publice din Transilvania

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Prima ediţie a festivalului AWAKE va avea amenajată o impresionantă bibliotecă în aer liber, Forest Library, gândită ca un simbol al primei biblioteci publice din Transilvania, fondată de contele Samuel Teleki la începutul secolului al XIX-lea. Organizatorii festivalului şi-au dorit încă de la început să includă în conceptul de festival şi un crâmpei de istorie, pornind de la frumoasa poveste a gazdei sale, castelul familiei Teleki din Gorneşti.

Laura Coroianu, CEO Emagic, Directorul Festivalului AWAKE: „Domeniul Teleki nu reprezintă doar un cadru natural spectaculos, cu un monument architectural impresionant, ci este şi un spaţiu încărcat de istorie şi un centru cultural important al Mureşului şi Transilvaniei de odinioară. Prin urmare, să construim o bibliotecă reală, în aer liber, cu o multitudine de cărţi pe care spectatorii AWAKE să le poata răsfoi stând la umbra copacilor seculari, pentru noi nu a fost o provocare, ci un vis”.

Biblioteca Telekiana din Târgu Mureş, numită şi Biblioteca Teleki-Bolyai, îşi deschide porţile în 1802, fiind prima bibliotecă publică din Transilvania. Fondatorul său, Samuel Teleki, a început colecţionarea cărţilor în timpul studiilor din străinătate, unde a vizitat biblioteci publice şi particulare renumite. Pasionat de bibliofilie, contele Teleki a achiziţionat cărţi din numeroasele sale călătorii şi a dotat biblioteca Telekiana cu 40.000 de volume, printre care se numără exemplare de o valoare inestimabilă precum manuscrise, incunabule, ediţii princeps şi prime ediţii provenind din mari case de editură europene. În prezent, Biblioteca Telekiană este un adevărat muzeu al cărţii, păstrând mobilierul original şi aranjarea iniţială a volumelor.

Dragostea pentru cărţi a fost transmisă din generaţie în generaţie în familia Teleki, castelul din Gorneşti găzduind de asemenea o bibliotecă impresionantă, care la începutul secolului XX cuprindea peste 6.000 de exemplare. În timpul celui de-al doilea război mondial, castelul a fost devastat şi mii de volume au fost distruse, însă parte dintre ele au fost salvate şi donate mai apoi Bibliotecii Telekiana din Târgu Mureş.

În amintirea acestor impresionante biblioteci, organizatorii AWAKE împreună cu Editura Litera, vor recrea în cadrul festivalului o bibliotecă în aer liber pe malul heleşteului de la poalele castelului, la umbra unui pâlc de cedri seculari. Aceasta va avea un design arhitectural special, inspirat dintr-un cub de bibiliotecă supradimensionat şi va cuprinde peste 400 de volume. Printre acestea se vor regăsi:

● Cele mai bune cărţi de ficţiune, nonficţiune, serii autobiografice şi de mărturii, precum:
– Celebra serie autobiografică a scriitorului norvegian Karl Ove Knausgård: „Lupta mea”;
– Cărţile-mărturie ale laureatei Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Aleksievici: „Războiul nu are chip de femeie”, „Ultimii martori” şi „Soldaţii de zinc”;
– Romane distinse cu Premiul Man Booker: „Scurta istorie a şapte crime”, de Marlon James, „Io contra Statele Unite ale Americii”, de Paul Beatty, „O cale îngustă spre nordul îndepărtat”, de Richard Flanagan.

Cărti ecranizate recent precum „Tony & Susan”, de Austin Wright („Animale de noapte”, în regia lui Tom Ford), „Înainte să te cunosc”, de Jojo Moyes sau „Carol”, de Patricia Highsmith;

Romane ale unor autori contemporani, dar şi clasici, precum Agatha Christie, Richard Yates, James Joyce, E.L. Doctorow, William Saroyan, F.Scott Fitzgerald etc.;

Cărţi de spiritualitate şi dezvoltare personală precum „Cum să iubeşti”, „Cum să te relaxezi”, „Cum să mergi” de Thich Nhat Hanh, „15 lucruri la care trebuie să renunţi pentru a fi fericit”, de Luminiţa Saviuc, sau „Jurnal de mindfulness”, de Corinne Sweet;

Cărţi de călătorie, de colorat şi terapie antistres, precum „Pădurea fermecată” şi „Grădina secretă” ale renumitei ilustratoare Johanna Basford.

Spectatorii AWAKE vor avea posibilitatea să răsfoiască sau chiar să împrumute cărţi pe durata festivalului, urmând ca la finalul evenimentului, toate cărţile să fie donate unei biblioteci din judeţul Mureş.

Marin Vidrascu, Director Executiv Editura Litera: „Lectura unei cărţi bune pe un fundal muzical ales, într-un loc de poveste precum domeniul Teleki este o combinaţie ce trebuie încercată! Peste 400 de cărţi Litera din diverse domenii de interes vor fi la dispoziţia cititorilor pe toată perioada festivalului, şi ne bucură enorm faptul că ulterior acestea vor rămâne în comunitate.”

Designul bibliotecii va fi unul cu adevărat special, centrat în jurul unui cub cu cărţi. Întreaga idee este sugerată printr-un ansamblu de cuburi supradimensionate, designul architectural fiind realizat de Monograf Studio sub coordonarea cunoscutului arhitect Attila Kim.

Festivalul AWAKE va avea loc în weekendul 1 – 3 septembrie, biletele disponibile la preţul de 181 de lei, respectiv 205 lei cu camping putând fi achiziţionate în continuare de pe www.eventim.ro. Noi activităţi precum şi programul detaliat pe scene urmează să fie comunicat în perioada următoare.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x