Ştiri

Două proiecte pentru „Cluj 100 – celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire”

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T.) Cluj, instituţie de cultură care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, a anunţat înscrierea a două proiecte din aria patrimoniului cultural imaterial al judeţului Cluj în cadrul programului „Cluj 100 – celebrarea a 100 de ani de la Marea Unire”.

Astfel, în ceea ce priveşte primul proiect înscris de C.J.C.P.C.T. – „Semne peste vreme” acesta cuprinde o expoziţie de fotografie, editarea şi lansarea unui album de fotografie etnografică prin care se aduce în atenţia publicului imagini ale portului de sărbătoare românesc din judeţul Cluj. Multe din piesele vestimentare prezentate datează de la începutul secolului XX, o bună parte din populaţia oraşului Cluj amintindu-şi cu drag de „cămeşile” purtate în copilărie, în zilele de sărbătoare, în satul natal. Portul tradiţional românesc are valoare intrinsecă şi este parte din patrimoniul universal.

Cel de al doilea proiect propus, „Ultimii rapsozi clujeni”, aduce în atenţia publicului urban muzica tradiţională autentică, moştenită din moşi-strămoşi, melodii care se doineau în satele clujene şi în urmă cu un secol. Proiectul reprezintă încununarea muncii de cercetare a echipei de specialişti ai C.J.C.P.C.T. Cluj, condusă de dr. etnomuzicolog Mircea Cîmpeanu şi va fi prezentat sub forma unui recital susţinut de cinci rapsozi vocali din cinci sate clujene, o expoziţie de fotografie, care să introducă în atmosfera satului milenar şi lansarea colecţiei de CD-uri „Rapsozi clujeni”.

„Cluj 100” este un proiect derulat de către Primăria Cluj-Napoca prin care se doreşte marcarea, în anul 2018, a 100 de ani de la Marea Unire. Totodată, anul viitor a fost declarat şi Anul European al Patrimoniului Cultural, motiv pentru care municipalitatea clujeană a lansat această initiaţivă prin care invită întreaga societate civilă, instituţiile, dar şi ONG-urile clujene să depună propuneri pentru marcarea Centenarului Marii Uniri.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x