Evenimente

Excelenţa în arhitectură va fi celebrată timp de o săptămână, la Bienala de Arhitectură Transilvania – BATRA 2017

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Bienala de Arhitectură Transilvania – BATRA 2017 se pregăteşte să îşi deschidă porţile, în perioada 7 – 15 octombrie 2017, la Cluj-Napoca. BATRA a ajuns la a III-a ediţie.

Bienala de Arhitectură Transilvania este concepută ca un şir de evenimente menite să aducă arhitectura în atenţia opiniei publice, să promoveze excelenţa în arhitectură şi, nu în ultimul rând, să formeze publicul în spiritul valorilor arhitecturii. Astfel, în cadrul BATRA 2017 vor avea loc expoziţii, conferinţe, workshop-uri şi multe evenimente conexe.

Tema Bienalei de Arhitectură Transilvania 2017 este „(În)Semn”, iar semnificaţia sa a pornit de la însăşi necesitatea arhitecturii: de a fi concepută, înţeleasă şi însuşită nu doar de către arhitecţi şi de beneficiari, ci şi de comunitate şi administraţie deopotrivă.

„Trăim înconjuraţi de semne şi însemne. Le observăm, le înţelegem, ne pun pe gânduri sau trecem nepăsători pe lângă ele. Le observăm, le desenăm, ne ajută sau ne încurcă, ne liniştesc, ne motivează sau ne tulbură. Însemnăm oameni, familii şi comunităţi, locuri şi peisaje, conturăm perspective, definim spaţii. Gestul arhitectural al fiecăruia dintre noi nu însemnează doar în numele nostru ci şi în numele întregii comunităţi. Imaginea mediului construit este percepută, apreciată sau criticată ca un rezultat al muncii noastre de breaslă. Ne dorim conştientizarea forţei de schimbare, a responsabilităţii pe care arhitectul şi-o asumă atunci când propune un proiect. Nu însemnăm doar formal, nu suntem o obligaţie într-un lung proces birocratic. Arhitectura este o necesitate”, spune arhitect Daniela Maier, preşedintele BATRA şi vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Transilvania-OART.

Expoziţia-concurs BATRA 2017 va putea fi admirată pe întreaga durată a Bienalei în aer liber, într-un cadru special amenajat în Piaţa Unirii. Vernisajul oficial va avea loc sâmbătă, 7 octombrie, de la ora 17:00. Cele mai bune lucrări vor fi premiate în cadrul Galei Premiilor BATRA, un eveniment de înaltă ţinută, care se va desfăşura sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 18:00, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Tot în cadrul Bienalei Transilvania vor fi expuse lucrările premiate anul trecut la bienalele altor filiale din toate colţurile ţării.

Juriul Bienalei este format şi la ediţia aceasta din specialişti internaţionali de renume din România, Italia, Portugalia şi Bulgaria: Georgeta Gabrea, Constantin Gorgea, Oana Simionescu, Francesco Fresa, Pedro Ravara şi Borislav Ignatov.

Pentru a doua ediţie consecutivă, organizatorii propun, pe lângă premierea arhitecţilor, şi recunoaşterea meritelor publicisticii de arhitectură. Premiul pentru cel mai bun articol cu şi despre arhitectură/arhitecţi, în valoare de 2.000 lei, se va acorda tot în cadrul Galei BATRA 2017.

Bienala de Arhitectură Transilvania – BATRA 2017 este organizată de Ordinul Arhitecţilor din România, Filiala Transilvania – OART (organizator principal), care are sediul la Cluj-Napoca şi are peste 650 de membri arhitecţi din trei judeţe: Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj. Co-organizatorii manifestaţiei sunt: OAR Bihor, OAR Satu Mare, OAR Nord-Vest şi OAR Alba.

Mai multe detalii despre BATRA 2017 găsiţi pe pagina de facebook a evenimentului şi pe site.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x