Testare gratuită a memoriei la Cluj-Napoca şi Dej

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Joi, 21 septembrie 2017, la Cluj şi Dej, cetăţenii vor putea să-şi testeze memoria gratuit, în cadrul evenimentului care se va desfăşura sub egida „Ziua Internaţională Alzheimer – Aminteste-ţi de mine”. Scopul declarat al acţiunii este oferirea de informaţii cu privire la manifestările demenţei în cadrul bolii Alzheimer precum şi accentuarea importanţei intervenţiei precoce, încă de la apariţia primelor simptome. Organizatorul campaniei este Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj (D.G.A.S.P.C.), instituţie de interes judeţean care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj.

Campania se va desfăşura în diferite locaţii din municipiul Cluj-Napoca, în intervalul orar 09:00 – 16:00, după cum urmează:
La sediul Centrului Comunitar Judeţean – Complex de Servicii Sociale Comunitare pentru Copii şi Adulţi, situat pe strada Albert Einstein, nr. 14, testarea se va efectua între orele 09:30 şi 12:00;
● În acelaşi interval orar, în cadrul proiectului „Cafeneaua Alzheimer” care va avea loc în acest an în incinta unei locaţii situată pe strada Iuliu Maniu nr. 6 – colţ cu strada Bolyai Janos, se va efectua testarea gratuită a memoriei şi vor avea loc discuţii pe problematica Alzheimer, între persoane adulte cu vârsta peste 40 de ani şi psihologi din cadrul Centrului Comunitar Judeţean Cluj;
● Între orele 10:00 – 12:00, la sediul Centrului Comunitar Judeţean Cluj se va desfăşura un workshop destinat elevilor de liceu şi aparţinătorilor persoanelor adulte cu boala Alzheimer, urmând ca în intervalul orar 11:00 – 12:00 să aibă loc un moment artistic al Şcolii de dans „Crystal Dance”;

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, prin intermediul Centrului Locuinţe Protejate Cîţcău şi în colaborare cu Primăria municipiului Dej, organizează aceeaşi campanie şi la Dej, manifestare ce se va derula tot joi, 21 septembrie 2017.
● Astfel, dejenii îşi vor putea testa gratuit memoria la Centrul de Servicii Sociale Dej, situat pe strada Regina Maria, nr. 26 – parterul Policlinicii, între orele 10:00 – 14:00, când vor avea loc sesiuni de testare efectivă precum şi discuţii pe problematica Alzheimer, între persoane adulte cu vârsta de peste 50 de ani şi psihologi din cadrul D.G.A.S.P.C. Cluj.

Data de 21 septembrie – Ziua Mondială Alzheimer, reaminteşte, în fiecare an, prin intermediul instituţiilor cu atribuţii în domeniu precum şi prin asociaţiile Alzheimer din întreaga lume, de cei care suferă de demenţă de tip Alzheimer sau alte forme de demenţă.

Demenţa de tip Alzheimer se caracterizează prin dezvoltarea a numeroase deficite cognitive cu deteriorarea memoriei, tulburări de limbaj, deteriorarea capacităţii de a desfăşura activităţi motorii, dificultatea sau chiar incapacitatea de a recunoaşte obiectele, dificultăţi în planificare şi organizare la persoana afectată.

Autorităţile comunică faptul că este important ca populaţia să conştientizeze ce este demenţa de tip Alzheimer, să cunoască simptomatologia şi să înţeleagă că demenţa în boala Alzheimer este diferită de procesul normal de îmbătrânire, să poată face diferenţa între cele două şi să ştie unde să se adreseze atunci când suspectează că există anumite probleme.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x