EvenimenteŞtiri

Târg de Meserii pentru învăţământul profesional şi tehnic – Idee franceză pentru joburi româneşti

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cea de-a treia ediţie a „Târgului de Meserii” va avea loc joi, 28 septembrie, între orele 10:00 şi 18:00, în incinta Cluj Arena, la etajul 1. Evenimentul este organizat de Clubul Francofon de Afaceri din Cluj.

Defăşurat sub sloganul „Soluţii pentru viitorul tău!”, Târgul de Meserii este un eveniment anual care promovează învăţământul profesional şi tehnic din regiunea Clujului şi încurajează descoperirea practică, a diverselor domenii şi meserii, de către tinerii aflaţi în căutarea unei vocaţii.

Evenimentul este adresat elevilor de gimnaziu şi liceu, părinţilor acestora, unităţilor de învăţământ profesional şi tehnic, precum şi firmelor şi companiilor private interesate de personal calificat, deci de absolvenţii acestor şcoli. Târgul de Meserii se doreşte a fi o punte de dialog şi de concretizare a unui parteneriat între toţi aceşti actori sociali.

Obiectivele generale sunt: mediatizarea învăţământului profesional şi tehnic în rândul publicului larg, indentificarea nevoilor pieţei şi facilitarea accesului la forţă de muncă pentru companii, dar şi invers – acces la internship-uri şi job-uri pentru absolvenţii învăţământului profesional, tehnic şi vocaţional.

Obiectivele pe termen lung: revitalizarea învăţământului profesional, tehnic şi vocaţional din România, adaptarea curriculei şcolare la nevoile reale ale pieţei şi schimbarea mentalităţii, a percepţiei negative asociate cu învăţământul profesional (de exemplu: inferioritatea studiilor vocaţionale, în raport cu studiile universitare).

„Pe lângă ce ne-am propus pe termen lung cu acest eveniment, schimbarea de mentalităţi şi sisteme – ceea ce ştim că va dura – avem şi nişte aşteptări mai concrete, realizabile la nivel local, pentru început: crearea unei reţele regionale de unităţi de învăţământ profesional şi tehnic şi conectarea ei la reţeaua oamenilor de afaceri din clubul nostru francez şi din cele partenere – german şi belgian. Din start, ar fi vorba de peste 275 de companii care ar şti de unde să îşi ia cu prioritate forţa de muncă, calificată şi cunoscută deja – firmele au ocazia să organizeze stagii de practică pe domeniile în care au lipsă de personal, apoi să cheme în internshipuri elevii pe care „pun ochii”. Astfel, şi procesul de recrutare se uşurează considerabil, iar „siguranţa unui loc de muncă” devine o expresie cu sens atât pentru angajat, cât şi pentru angajator – care îl poate oferta pe licean imediat ce termină studiile sau chiar în timpul lor, dacă este cazul, pentru un part-time job”, a declarat Bogdan Herea, preşedinte al Clubului Francofon de Afaceri din Cluj.

Programul Târgului de Meserii:
10:00 – 10:30 – Conferinţă de presă;
10:30 – 11:00 – Deschidere cu vizitare de standuri şi ateliere;
10:30 – 16:00 – Ateliere experimentale adresate copiilor/elevilor;
13:00 – 14:00 – Prânz;
16:30 – 18:00 – Dezbatere cu tema „Ce va face copilul meu mâine?” – adresată profesorilor şi părinţilor, moderator: Andreea Pietroşel (RFI România).

Evenimentul este organizat cu susţinerea Primăriei Cluj-Napoca, a Inspectoratului Şcolar Judeşean Cluj şi în parteneriat cu: CCIFER – Camera de Comerţ şi Industrie Franco-Română, DWNT – Clubul Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania de Nord, BEROBA – Asociaţia Româno-Belgiană a Oamenilor de Afaceri, Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Consulatul Onorific al Suediei la Cluj-Napoca.

Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC) este o reţea de peste 60 de firme şi persoane francofone cu funcţii de decizie în întreprinderi, instituţii şi organisme administrative din Cluj. Obiectivele generale ale CFAC sunt să contribuie la dezvoltarea economică în regiunea Cluj şi să faciliteze ocuparea forţei de muncă în Transilvania.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x