Bere şi mâncare tipic nemţească, asezonate cu discursuri serioase despre economie şi politică, la Festivalul de Toamnă al Economiei Germane, Herbstfest 2017

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Festivalul de Toamnă al Economiei Germane, Herbstfest 2017, care se desfăşoară în acest weekend la Cluj, a adus până acum, aşa cum a promis, distracţie, bere şi mâncare cu specific nemţesc în Piaţa Unirii, dar şi o doză de seriozitate, prin întâlnirile de la Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai.

Clujenii au răspuns afirmativ la toate invitaţiile, asfel că locurile de desfăşurare ale evenimentelor au devenit neîncăpătoare.


sursa video: youtube

Vineri seara, 29 septembrie, după întâlnirea de la Aula Magna, oficialii invitaţi ai festivalului s-au retras în Piaţa Unirii pentru a deschide oficial porţile festivalului dar şi butoiul de bere. În prima seară la Herbstfest 2017 au fost prezenţi primarul Emil Boc, ambasadorul Germaniei în România Cord Meier-Klodt, ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, Vasile Puşcaş, fost negociator şef în vederea aderării României la Uniunea Europeană, Daniel Buda, parlamentar european şi oamenii de afaceri Dragoş Anastasiu, Johannes Becker, Hanns Ulrich Dietrich.

În cursul după-amiezii de vineri, sala Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai s-a umplut de oameni interesaţi să participe la discursuri ale căror temă au fost „10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană”. Moderatorul discuţiei a fost jurnalistul Moise Guran. Dezbaterea a fost una intensă şi a adus în prim-plan o serie de probleme care apar în calea aderării României la euro sau la Schengen, în pofida prezentării unor relaţii comerciale şi diplomatice dintre România şi Germania foarte bune.

Sâmbătă i-a adus în Aula Magna pe Dacian Cioloş, fost prim-ministru, Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, oamenii de afaceri Daniel Metz şi Sebastian Metz. Moderatorul discuţiei a fost Dragoş Anastasiu. Cele mai relevante aspecte ale reuşitei economice ale Germaniei au fost puse în prim-plan, cu precădere, dar nici politicul nu a lipsit din dezbatere, ca fundament al stabilităţii necesare dezvoltării, inclusiv economice. Alte aspecte care au apărut în discursuri ale oficialilor prezenţi în Aula Magna au fost şi: nivelul salarial scăzut care îi îndeamnă pe mulţi români să plece din ţară, abordat de Daniel Metz, lipsa de vizibilitate a românilor în Germania, abordată de ambasadorul Emil Hurezeanu, sau lipsa de predictibilitate în ceea ce priveşte legislaţia şi implicit viitorul afacerilor, lucru care îi sperie pe investitorii din Germania, conform lui Sebastian Metz. O serie de aspecte care au adus prosperitate Germaniei au fost abordate în discursuri, lucruri care par simple în teorie şi relativ uşor de îndeplinit, dar care nu par să-şi facă simţită prezenţa şi în România.

La fel ca Aula Magna, şi Piaţa Unirii a fost plină sâmbătă, iar cortul Herbstfest a devenit neîncăpător pentru cei care s-au adunat să vadă costumele tradiţionale germane, Dindrl, la prezentarea de modă a creatoarei Irina Silaghi.

Herbstfest 5
Herbstfest 6
concurs de miss Dirndl

Festivalul de Toamnă al Economiei Germane continuă şi azi cu o serie de activităţi, pentru toate vârstele şi preferinţele.

Festivalul de Toamnă al Economiei Germane, Herbstfest 2017, este organizat de Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord (DWNT) şi Avalon Events, cu sprijinul Primăriei, al Consiliului Local Cluj-Napoca şi al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK).

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x