BATRA 2017: Joc, simulări urbane şi tururi ghidate ale oraşului

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Bienala de Arhitectură Transilvania – BATRA 2017, ediţia a treia, care va avea loc în perioada 7 – 15 octombrie, la Cluj-Napoca, pune în centrul manifestărilor sale oamenii, legătura puternică şi firească între urbanism, comunitate şi caracteristicile individuale ale cetăţenilor care formează comunitatea.

După succesul înregistrat la ediţia trecută cu atelierul de Urban Gaming Simulation, reputata profesor arhitect Paola Rizzi din Italia (DICEEA University of L’Aquila) revine la Cluj, pentru un nou workshop de „Gaming Simulation”, pe care îl va susţine împreună cu dr. psiholog Cătălina Oţoiu, de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei şi de psiholog George Oţoiu, de la Asociaţia Aphorme.

Profesor de arhitectură, analiză şi proiectare urbană, intervenţii de urgenţă în spaţiul urban şi arhitectură sustenabilă, Paola Rizzi crede în puterea pe care o au simulările şi jocul de a uni o comunitatea, cu scopul final de a realiza o planificare urbană eficientă şi majoritar acceptată. În cadrul workshop-ului va fi explorată dinamica urbană folosind perspectivele diferite oferite de: planificarea urbană, psihologia socială şi psihologia comunităţii. Workshop-ul este destinat astfel tututor celor interesaţi de dezvoltarea unei comunităţi, nu doar specialiştilor în arhitectură.

„Folosim aici intenţionat termenul de „comunitate” şi nu cel de „oraş” sau „zonă urbană”, deoarece, deşi ne aflăm printre arhitecţi, munca lor nu se limitează niciodată la a face designul unui spaţiu sau la a construi o clădire. În spatele acestor acţiuni se află întotdeauna oamenii care vor ocupa spaţiul. Jocurile şi simulările s-au dovedit a fi un instrument util în planificarea urbană deoarece oferă un mediu sigur în care toate părţile implicate pot învăţa să interacţioneze şi să lucreze împreună. Componenta de joc face ca experienţa în sine să fie una relaxantă şi plăcută şi permite testarea mai multor cursuri de acţiune, fără implicaţii financiare sau costuri de altă natură”, spune Paola Rizzi.


Paola Rizzi

Patrimoniul local, evaluat în timpul unor tururi ghidate.

În timpul Bienalei, OAR Filiala Transilvania organizează o serie de tururi ghidate de arhitectură pentru publicul larg, care au ca scop înţelegerea şi cunoasterea arhitecturii şi a valorilor locale. Tururile ghidate vor conţine o serie de prezentări, realizate de către specialiţti, ale unor importante şi mai puţin cunoscute clădiri de patrimoniu. Tururile vor analiza perioada medievală, barocul, marile ansambluri ale secolului al XIX-lea, cimitirul Central/Hazsongard, principalele biserici ale oraşului, sistemul medieval de fortificaţii. Un tur special va cuprinde construcţii realizate de arhitecţii premiaţi cu premiul Opera Omnia al Bienalei de arhitectură Transilvania. Aceştia sunt, în ordinea premierii: Vasile Mitrea, Kós Károly, Pákey Lajos şi George Cristinel.

Tururile durează aproximativ o oră şi se vor desfăşura în toate cele patru zile de weekend ale Bienalei, respectiv în 7, 8, 14 şi 15 octombrie, în grupuri de maxim 30 de persoane, de la ora 11:00 sau de la ora 15:00. Detalii despre înscrieri prealabile se pot cere pe pagina de facebook a evenimentului.

Cele mai bune proiecte arhitecturale din ultimii doi ani, premiate la Gala BATRA 2017.

Expoziţia-concurs BATRA 2017 este nucleul în jurul căreia se dezvolta toate evenimentele Bienalei şi face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finanţare a premiilor filialelor pentru arhitectură. Concursul Bienalei Transilvania este deschis tuturor membrilor filialelor OAR partenere şi reprezintă momentul de vârf, de recunoaştere a activităţii acestora din ultimii doi ani.

Secţiunile concursului de anul acesta sunt:
– Arhitectura locuinţei individuale;
– Arhitectura locuinţelor colective;
– Arhitectura dotărilor comunitare şi de producţie;
– Arhitectura spaţiului public;
– Arhitectura patrimoniului cultural;
– Arhitectura spaţiului interior şi scenografie;
– Microarhitectura/ Arhitectura temporară/ Design de obiect;
– Proiecte culturale/ Iniţiative/ Experimente;
– Cel mai bun articol cu şi despre arhitectură/ arhitecţi.

Proiectele, cu excepţia articolelor tematice (care au avut deadline 17 septembrie) au putut fi înscrise până la data de 21 iulie.

Juriul Bienalei este format din specialişti internaţionali de renume din România, Italia, Portugalia şi Bulgaria: Georgeta Gabrea, Constantin Gorgea, Oana Simionescu, Francesco Fresa, Pedro Ravara şi Borislav Ignatov.

Premiile vor fi decernate în cadrul Galei Premiilor BATRA, un eveniment de înaltă ţinută, care se va desfăşura sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 18:00, în curtea Muzeului de Artă Cluj-Napoca.
Expoziţia-concurs BATRA 2017 va fi vernisată cu o săptămână înainte, pe 7 octombrie, de la ora 17:00, în Piaţa Unirii (latura vestică) şi va putea fi admirată pe întreaga durată a Bienalei.

Bienala de Arhitectură Transilvania este concepută ca un şir de evenimente menite să aducă arhitectura în atenţia opiniei publice, să promoveze excelenţa în arhitectură şi, nu în ultimul rând, să formeze publicul în spiritul valorilor arhitecturii.

Bienala de Arhitectură Transilvania – BATRA 2017 e organizată de Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Transilvania – OART. Co-organizatori sunt: OAR Bihor, OAR Satu Mare, OAR Nord-Vest şi OAR Alba.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x