De interesŞtiri

Castelul Banffy din Răscruci, restaurat cu fonduri europene

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Castelul Banffy din Răscruci urmează să fie restaurat cu bani proveniţi din fonduri europene. Contractul de finanţare a proiectului privind „Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a Ansamblului monument istoric Castel Banffy, sat Răscruci, comuna Bonţida, judeţul Cluj”, proiect depus de Consiliul Judeţean Cluj în luna noiembrie a anului trecut, a fost semnat de ministrul delegat pentru fonduri europene.

Valoarea totală pentru proiect este de peste 20.000.000 lei cu TVA, din care finanţarea nerambursabilă este de 98%, aproape 19.300.000 lei cu TVA iar contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Cluj este de aproximativ 400.000 lei cu TVA (2%).

Autorităţile informează că obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea şi conservarea Ansamblului monument istoric Castel Banffy din satul Răscruci, format din clădirea castelului şi parcul care îl înconjoară. Consiliul Judeţean Cluj, în calitate de proprietar al clădirii, a decis schimbarea funcţiunii Castelului în Centru cultural reprezentativ pentru judeţul Cluj, capabil să găzduiască diverse evenimente culturale. Acest fapt va determina crearea, într-o primă etapă, a şase locuri de muncă, urmând ca, în funcţie de gradul de utilizare şi de vizitare a obiectivului, numărul acestora să crească progresiv. De asemenea, deschiderea acestui obiectiv de patrimoniu pentru vizitare şi organizare de evenimente culturale va aduce o plus-valoare atât obiectivului turistic în sine cât şi zonei în ansamblu.

În mod concret, în ceea ce priveşte clădirea Castelului, a cărei suprafaţă totală desfăşurată este de 1.878,20 mp, vor fi realizate o serie de lucrări specifice de restaurare-reamenajare, la standarde ridicate de calitate, al căror rol este acela de a reconstrui, din materiale asemănătoare ca formă şi compoziţie, toate elementele de construcţii şi decorative. Lucrările de restaurare vor privi atât zidurile interioare şi exterioare, compartimentările, finisajele, instalaţiile de utilităţi cât, mai ales, componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica şi finisajele din lemn şi lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, şemineul, sobele de teracota, vitraliile, inscripţiile, precum şi celelalte elemente artistice care s-au păstrat sau care vor fi reconstituite în baza fotografiilor de arhivă.

În ceea ce priveşte restaurarea parcului Castelului, aceasta se va axa, în principal, pe amenajarea lacului din incintă, soluţia propusă de echipa de arhitecţi fiind cea de decolmatare şi curăţare a suprafeţei amenajabile, respectiv de redimensionare a acestuia până la o suprafaţă de 2.755 mp. De asemenea, în cadrul amenajării acestui parc au fost prevazute construirea unui ponton din lemn, restaurarea porumbarului din mijlocul lacului şi a fântânii arteziene, edificarea unui pod peste canal, respectiv a două poduri pentru şanţul de evacuare a apei lacului, amenajarea acceselor auto şi pietonale etc.

Proiectul urmează a fi derulat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020 – Fondul European de Dezvoltare Regională.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x