Luna octombrie aduce a doua ediţie a evenimentului Les Films de Cannes à Cluj-Napoca

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Cea de-a doua ediţie a evenimentului Les Films de Cannes à Cluj-Napoca se va desfăşura în acest an în perioada 13 – 15 octombrie, la Cinema Victoria.

Invitatul special este regizorul Béla Tarr, care vine la Cluj pe 13 octombrie pentru deschiderea ediţiei a II-ua a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca. Considerat unul dintre cei mai originali cineaşti contemporani, Béla Tarr a început să realizeze filme documentare ca amator la 16 ani, debutul urmând în 1977, la doar 22 de ani, cu filmul de lung metraj de ficţiune Családi tűzfészek/ Family Nest. După terminarea acestuia, şi-a început studiile la Şcoala de Artă Teatrală şi Cinematografică din Ungaria. Două dintre filmele sale au avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes – Werckmeister Harmonies în 2000 în secţiune paralelă, la Quinzaine des Réalisateurs şi The Man from London în 2007 în Competiţia Oficială, iar alte titluri au fost premiate la festivaluri prestigioase, precum Panelkapcsolat/ The Prefab People care primea menţiunea specială în 1982 la Locarno.

În prima zi a Festivalului, va fi proiectat cel mai recent film al lui Béla Tarr, The Turin Horse (2011), despre care autorul a anunţat că este ultimul pe care îl realizează. Lungmetrajul a fost prezentat în competiţia Festivalului de la Berlin şi a obţinut Marele Premiu al Juriului/ Ursul de Argint şi Premiul FIPRESCI. Proiecţia filmului va avea loc la ora 19:30, la Cinema Victoria, şi va fi urmată de o discuţie cu publicul, care îl va avea ca moderator pe Doru Pop, profesor de Cinema & Media, la Universitatea Babeş-Bolyai.

Pe 15 octombrie, ediţia a doua a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca se va închide cu proiecţia comediei nonconformiste a lui Ruben Östlund, The Square, o capodoperă care a luat pe sus Croazeta anul acesta la Cannes obţinând Palme d’Or-ul. Claes Bang îl interpretează pe Christian, curatorul respectat al unui muzeu de artă contemporană căruia-i scapă lucrurile de sub control după buzz-ul făcut de echipa de PR angajată chiar de el pentru promovarea unui spectacol. În sanctuarul The Square are loc o cascadă de întâmplări neprevăzute care transformă filmul într-o comedie cu pulsul ridicat. „Pentru mine este o formă de a sparge barierele dublului-standard. Suntem afectaţi de spiritul de turmă şi devenim speriaţi când lucrurile scapă de sub control. Trebuie să ni se reamintească permanent: ‘Eu sunt cel care trebuie să ia atitudine!’. Iar asta este este simplu de făcut.”, declară Ruben Östlund anul acesta, imediat după câştigarea Palme d’Or.

La Bucureşti, Les films de Cannes se va desfăşura în perioada 13 – 22 octombrie, şi va fi urmat de ediţii regionale în oraşele Braşov, Sibiu, Timişoara, Iaşi, Arad şi Suceava. Programul Festivalului poate fi găsit pe www.filmedefestival.ro, iar biletele sunt disponibile pe site-ul Eventbook.ro.

Ediţia a doua a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca este organizată de Asociaţia Cinemascop şi Voodoo Films, cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca şi al Consulatului Suediei la Cluj-Napoca.
Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, de Centrul Naţional al Cinematografiei şi finanţat în cadrul Programului cultural Bucureşti Oraş participativ de către Primăria Municipiului Bucureşti prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB, cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques şi al Institutului Cultural Român.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x