AudioŞtiri

Juriul BATRA 2017, specialişti care dau viaţă pietrelor, redau strălucirea monumentelor sau îmbină în mod fericit natura cu arhitectura

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În cadrul BATRA 2017, arhitecţii care fac parte din juriul concursului de anul acesta, şi-au dat întâlnire ieri seară, vineri 13 octombrie, în curtea Muzeului de Artă.

Creatorii de frumos şi-au expus în faţa publicului prezent o mică parte din portofoliul personal, clădiri care au fost restaurate sau construite de la zero de ei. Printre invitaţi s-au numărat atât arhitecţi din România cât şi din Italia, Bulgaria, Spania şi Portugalia.


Georgeta Gabrea, membră a juriului, este absolventă al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” Bucureşti, promoţia 1978 şi absolventă a cursurilor de la Centro Internationale di Studi di Architettura Andrea Palladio Vicenza, Italia, 1974. Este şi preşedinte fondator al Uniunii Femeilor Arhitect din România din anul 2000 şi organizator al celui de-al XV-lea Congres Internaţional de Arhitectură al Uniunii Internaţionale a Femeilor Arhitect, Bucureşti – 2007, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României.
Arhitecta ne-a declarat şi care este proiectul preferat la care a contribuit în calitate de arhitect: „Fiecare proiect devine o provocare şi spui întotdeauna ultimul a fost cel preferat. Trebuie să recunosc că Lipscaniul ( n.r. Cărtureşti Carusel) a fost primul proiect care m-a făcut să-l iubesc de cum l-am văzut şi să mă doară toate fisurile, şi toate nenorocirile care erau, să mă doară aproape fizic. Nu ştiu dacă e proiectul preferat, pentru că până la urmă toate sunt într-un sens. Pentru că fiecare este special, fiecare ajunge la un alt rezultat şi pentru fiecare te străduieşti să fie bine.”
Mai jos poarte fi ascultată înregistrarea audio în întregime:


Borislav Ignatov este preşedintele Camerei Arhitecţilor din Bulgaria, a absolvit studiile masterale în arhitectură la Universitatea Columbia din New York (2006) şi Universitatea de Arhitectură din Sofia (1995). A lucrat la mai multe firme mari de arhitectură şi este licenţiat în statul New York şi în Bulgaria. În 2004 a fondat Studio Bignatov în New York. Compania este o firmă de arhitectură interdisciplinară cu sedii în New York, SUA şi în Varna, Bulgaria. Lucrările lor urmăresc să aducă o contribuţie de durată contextului urban şi natural prin a provoca şi prin a încânta. Studioul este interesat de arhitectura contemporană verde şi lucrări artistice experimentale, şi este aclamat internaţional pentru conştientizare privind importanţa mediului.
Borislav Ignatov ne-a spus ce l-a făcut să-şi îndrepte paşii înspre cariera de arhitect, una care i se potriveşte şi care i-a adus succes: „Ei bine, a fost cu mult timp în urmă. Când eram în liceu, desenam multe maşini. Când eram mai tânăr îmi plăceau maşinile şi desenul industrial, dar mai apoi atenţia mi-a fost atrasă de volum şi spaţialitate, de lucruri de genul acesta. Aşadar, tatăl meu m-a întrebat odată (De ce nu te faci arhitect?). El este inginer. Şi eu i-am spus că sună bine. M-am documentat şi mi-a plăcut mult. Aşadar, cred că asta a însemnat enorm pentru mine, să înţeleg ce mă interesează şi să mă dezvolt înspre acea direcţie, pentru că îmi place meseria de arhitect şi activităţile pe care le implică. Aşadar, sunt fericit pentru alegerea făcută.”
Mai jos poarte fi ascultată înregistrarea audio în întregime, în limba engleză:


Oana Simionescu este arhitect, mereu interesată de percepţia asupra profesiei şi de explorarea de noi forme de a învăţa şi de a profesa arhitectura. Absolventă a Facultăţii de Arhitectură Timişoara din 2010, vicepreşedinte OAR Timiş din 2014, asistent universitar şi doctorand în cadrul Facultăţii de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara din 2014, membru şi formator în cadrul Asociaţiei De-a Arhitectura, coordonator al ediţiilor 2014 şi 2015 a Anualei timişorene de Arhitectură, şi a ediţiei 2016 a Bienalei Timişorene de Arhitectură – BETA.


Pedro Belo Ravara a fost vice-preşedintele bordului naţional al Camerei Arhitecţilor din Portugalia (OA) în perioada 2014-2016, a fost membru al bordului executiv al aceluiaşi ordin (2011/2013), iar din 2012 este reprezentant al Consiliului Arhitecţilor din Europa în calitate de coordonator pentru zona tematică III pe Arhitectura Responsabilă. A fost membru fondator la Consiliul Naţional pentru Mediu şi Dezvoltare.


Francesco Fresa a absolvit Facultatea de Arhitectură de la Universitatea din Roma în 1990. În 1986 s-a mutat la Berlin, unde a lucrat până în 1991. Din 1991 până în 1996 a colaborat cu Gregotti Associati din Milano, pentru care a coordonat proiectele şi şantierele din Germania, şi de managementul relaţiilor cu clienţii şi guvernul german, în special în Berlin, Hamburg şi Leipzig. A lucrat ca şi critic de arhitectură pentru reviste de specialitate.

Bienala de Arhitectură Transilvania este concepută ca un şir de evenimente menite să aducă arhitectura în atenţia opiniei publice, să promoveze excelenţa în arhitectură şi, nu în ultimul rând, să formeze publicul în spiritul valorilor arhitecturii.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Se apropie cu pași rapizi cea de-a 5-a ediție a BETA – Bienala Timișoreană de arhitectură, iar tema de anul acesta va fi aleasă în cadrul evenimentului Loading Beta, care va avea loc […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x