AudioŞtiri

„Clujul are un potenţial imens şi se dezvoltă bine după părerea mea. Cred că Clujul este un exemplu bun pentru România…”, membru al juriului BATRA 2017, după o săptămână În(semn)ul arhitecturii

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Clujul a stat timp o săptămână În(semn)ul arhitecturii. Bienala de Arhitectură Transilvania a fost un eveniment destinat clujenilor dar şi vizitatorilor, specialiştilor dar şi publicului larg, prin concursul BATRA 2017, expoziţiile care au putut fi vizionate toată săptămâna trecută şi multitudinea de manifestări pentru mai multe categorii de public.

La final de eveniment, organizatorii au tras linie şi au împărtăşit care au fost punctele forte ale evenimentului, principalele atracţii pentru public dar şi ce nu a ieşit conform aşteptărilor.
„Mi se pare că anul acesta a fost extraordinar zilele în care expoziţia a fost expusă în Piaţa Unirii. A avut mai mulţi vizitatori decât în toate celelalte ediţii, pe toată durata desfăşurării lor… Ăsta este lucrul care ne-a ieşit foarte bine. Au fost în schimb mai puţine proiecte înscrise în concurs decât acum doi ani, ceea ce este un semn. Şi cred că este un semn nu doar pentru noi, ci şi pentru beneficiarii noştri… Şi aici va trebui să mai lucrăm, va trebui să comunicăm, să vedem de ce s-a întâmplat acest lucru… Mi-a ieşit bine faptul că am reuşit să aducem în anumite momente foarte mulţi oameni faţa panourilor legate de arhitectura în mediul rural, discuţiile despre Parcul Feroviarilor, în faţa filmelor de arhitectură sau în cadrul work-shop-urilor de gaming simulation sau celelalte acvtivităţi pe care le-am propus. Au fost foarte mulţi copii implicaţi în activităţile dedicate copiilor şi lucrul ăsta mă bucură… Că până una alta, această Bienală de Arhitectură, dincolo de faptul că este un concurs, îşi doreşte să fie un mod de comunicare. Şi este important să comunicăm între noi ca specialişti şi oamenii interesaţi de arhitectură şi de oraş…” a declarat arh. Daniela Maier, vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OART) filiala Transilvania şi preşedintele Bienalei de Arhitectură Transilvania.

Mai jos poarte fi ascultată înregistrarea audio în întregime:

Pentru cei aflaţi la început de drum în carieră, sfatul Georgetei Gabrea, membră a juriului este: „Să aibă curaj şi să înveţe din experienţa celorlalţi, pentru că e foarte important. Astea sunt principalele îndemnuri. Doar curaj. Curaj, echilibru şi să înveţe. Să fie cu ochii larg deschişi pentru ceea ce văd în jur pentru că ai de învăţat şi din ceea ce se întâmplă bine şi din ceea ce se întâmplă rău.”

Mai jos poarte fi ascultată înregistrarea audio în întregime:

Juriul evenimentului a fost compus din experţi de renume internaţional, care au putut vizita cu această ocazie Clujul. Preşedintele juriului BATRA 2017, arh. Borislav Ignatov, a putut să-şi formeze o părere despre arhitectura oraşului, principalele atracţii şi ce iese în evidenţă pentru un vizitator străin: „Totul. Îmi place foarte mult centrul istoric dar şi cealaltă parte a Clujului este destul de interesantă. Râul Someş şi băncile amplasate pe mal, stadionul, parcul din apropiere. Clujul are un potenţial imens şi se dezvoltă bine după părerea mea. Cred că Clujul este un exemplu bun pentru România dar şi pentru Bulgaria, pentru că văd că aici puneţi accentul pe cultură şi pe educaţie. Şi asta îl face un oraş bun pentru universităţi şi studenţi. Văd că străzile sunt pline cu tineri studenţi şi asta e foarte bine. Îmi place asta şi atmosfera oraşului, are un foarte bun amestec de culturi. Ce am mai observat a fost că toţi oamenii pe care i-am întâlnit vorbesc trei, patru, unii cinci limbi străine: română, maghiară, germană, franceză, engleză. Asta e foarte interesant şi îmi place mult.”

Mai jos poarte fi ascultată înregistrarea audio în întregime, în limba engleză:

Chiar dacă a fost un eveniment organizat la nivel de regiune, prin cei invitaţi în calitate de juraţi şi prin intermediul publicului clujean, foarte divers şi multicultural, cei care şi-au expus lucrările au avut parte de recunoaştere. Concluzia preşedintelui OART filiala Transilvania, arh. Szabalcs Guttmann, în legătură cu evenimentul, este că: „Un efort teribil pentru a avea contact cu publicul clujean şi care a reuşit să arate că există şi arhitectură bună în ţară şi în regiunea noastră. A reuşit fiindcă cel puţin o zi a fost în Piaţa Unirii această expoziţie şi după aceea prin porţile deschise ale muzeului e vizitabilă în continuare şi digerată în cortul din curtea muzeului… E un fel de camping cultural… Noi suntem foarte bucuroşi că timp de o săptămână am reuşit să facem un magnet pe tema asta în cadrul muzeului, să atragem atenţia publicului că spaţiile în care ne-am desfăşurat sunt spaţii de avarii chiar dacă sunt cele mai valoroase monumente… Practic, dimensiunea curţii Palatului Banffy din Cluj e una excepţională, cea mai valoroasă şi monumentală din gama curţilor istorice dar la această dimensiune nu avem săli în zone bine configurate în care am putea repeta o astfel de încercare culturală. Ca atare, mesajul este multiplu, până şi la detaliul de marcare a valorilor arhitecturale cu plăci de monumente istorice, am decernat astăzi inclusiv premiul Opera Omnia pentru George Cristinel care practic are o clădire din perioada interbelicului, dar deja monument istoric şi prin textul succint care conturează eforturile de atunci pe această placă, putem spune că este o conştientizare de valoare şi o recunoaştere, în momentul în care marcajul este pe respectivul imobil… Cei care au ajuns la această bienală au putut să vadă acea minune prin care în această ţară nu este doar o poveste de tristeţe la nivelul arhitecturii şi urbanismului, ci chiar e ceva inedit la nivel european, chiar mondial. Asta au putut sublinia şi cei care au jurizat pe diferite segmente lucrările, juriul fiind internaţional, şi laudele pentru colegii care au primit nominalizări şi premii de fapt nu înseamnă altceva dacât că au intrat într-adevăr într-un catalog internaţional al valorilor arhitecturale.”

Mai jos poarte fi ascultată înregistrarea audio în întregime:

Bienala de Arhitectură Transilvania, BATRA 2017, s-a desfăşurat în perioada 7 – 15 octombrie la Cluj-Napoca şi a fost concepută ca un şir de evenimente menite să aducă arhitectura în atenţia opiniei publice, să promoveze excelenţa în arhitectură şi, nu în ultimul rând, să formeze publicul în spiritul valorilor arhitecturii.

Scris de: Alieta Pojar

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x