Românii au tot mai multă încredere în ONG-uri. Campioni sunt ardelenii: cei mai mulţi membri de astfel de organizaţii sunt în Transilvania.






Nivelul de încredere a românilor în organizaţiile neguvernamentale, ONG-uri, a crescut foarte mult în ultimii ani, cu un trend de apropiere de media Uniunii Europene. Implicarea cetăţenilor în societatea civilă este mult îmbunătăţită, iar numărul de activităţi filantropice şi de voluntariat a crescut foarte mult faţă de acum 7 ani.
În acest context general, pe 26 octombrie 2017, între orele 10:30 – 22:00, în incinta Iulius Mall Cluj, parter, are loc, la Cluj-Napoca, ediţia a III-a a Forumului ONG. Evenimentul este organizat de Clubul Francofon de Afaceri Cluj, cu susţinerea Institutului Cultural Francez Cluj, Consulatului Onorific al Republicii Franceze la Cluj-Napoca, Camerei de Comerţ Britanico-Române şi a Centrului Cultural German Cluj-Napoca.
Potrivit unei cercetări de tip Omnibus, realizată de IMAS la comanda FDSC – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în 2016 (România 2017, sectorul neguvernamental, profil, tendinţe, provocări), sondajele Eurobarometru din perioada 2001 – 2005 arată o creştere în medie, pentru ansamblul UE, a încrederii de la 56% la 66% în 2005. În România, trendul a fost aproximativ constant până în 2011, cu valori în jur de 30%, având apoi o creştere până la 51%, în datele din 2016.
Deşi destul de puţine persoane au putut numi un ONG, aproape jumătate dintre români sunt sau au fost membri în asociaţii. Ceea ce este interesant este că Transilvania pare să fie zona în care se concentrează cele mai multe ONG-uri. Potrivit aceleiaşi cercetări, „aproape jumătate dintre respondenţi (46%) îşi declară apartenenţa la cel puţin o organizație, iar aceste persoane sunt de regulă mai în vârstă, din Transilvania şi cu status social ridicat”.
Defăşurat sub sloganul „Căutăm super eroi!”, această ediţie a Forumului ONG doreşte să încurajeze un dialog între cetăţeni de toate vârstele şi ONG-uri, despre activităţile de voluntariat prin care aceste organizaţii pot avea impact asupra comunităţii locale. De asemenea, sunt aşteptaţi şi cei care vor să afle mai multe despre cum se pot implica în societatea civilă.
Obiectivele generale sunt: mediatizarea proiectelor şi acţiunilor ONG-urilor în rândul angajaţilor firmelor din Cluj, dar şi a publicului larg, crearea unui context de întâlnire între firme, ONG-uri şi cetăţeni, promovarea valorilor francofone de multiculturalism, toleranţă şi solidaritate, precum şi integrarea comunităţii internaţionale în societatea civilă, prin acţiuni de voluntariat.
În prima parte a zilei, vor exista câteva dezbateri legate de provocările cărora ONG-urile trebuie să le facă faţă. La acestea vor participa speakeri precum Remus Lucuţ, CIO al Asociaţiei Europa Digitală. Astfel, participanţii vor afla despre cum pot dezvolta capacităţile de promovare şi aplicare la granturile SEE, granturile Google, redirecţionarea impozitului de 2% sau depre donaţii prin PayPal.
„Ne punem toate forţele în dezvoltarea organizaţiilor neguvernamentale, a unui sector asociativ puternic şi conectat la realitate, capabil să participe eficient la eforturile de dezvoltare a comunităţii locale. Dacă prima ediţie a venit ca o întrebare, această a treia ediţie e, cred eu, un răspuns necesar, într-o societate civilă foarte activă la Cluj, în condiţiile în care aceste proiecte îmbunătăţesc continuu calitatea vieţii şi dezvoltarea economică prin acţiunile lor, dar şi luând în calcul o realitate destul de grea pentru aceste ONG-uri, şi anume lipsa fondurilor pentru (mai) multe proiecte”, spune Pascal Fesneau, membru în Consiliul de Administraţie al Clubului Francofon de Afaceri Cluj.
Forumul ONG-urilor a crescut de la o ediţie la alta, atât ca număr de expozanţi şi participanţi, cât şi ca vizibilitate: dacă în 2015 a început cu 20 de expozanţi şi 200 de vizitatori la Casino-Centrul de Cultură Urbană, anul trecut spaţiul Colegiului Academic s-a dovedit neîncăpător pentru clujenii interesaţi de acest eveniment.
Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC) este o reţea de peste 60 de firme şi persoane francofone cu funcţii de decizie în întreprinderi, instituţii şi organisme administrative din Cluj. Obiectivele generale ale CFAC sunt să contribuie la dezvoltarea economică în regiunea Cluj şi să faciliteze ocuparea forţei de muncă în Transilvania.





