EvenimenteŞtiri

Prezentări despre granturi pentru ONG-uri şi premii pentru publicul donator la Forumul ONG

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Joi, 26 octombrie 2017, între orele 10:30 – 22:00, are loc la Cluj-Napoca Forumul ONG, ediţia a III-a, în incinta Iulius Mall, la parter.

La ediţia din acest an participă 20 de ONG-uri, printre care: Asociaţia Autism Transilvania, Prison Fellowhip România, Asociaţia Derzelas, Fundaţia Comunitară Cluj, Fundaţia de Caritate Herald, Asociaţia Little People, sau Serviciul de Ajutor Maltez în România. În prima parte a zilei, vor exista câteva dezbateri legate de provocările cărora ONG-urile trebuie să le facă faţă. La acestea vor participa speakeri precum Remus Lucuţ, CIO al Asociaţiei Europa Digitală. Astfel, participanţii vor afla despre cum pot dezvolta capacităţile de promovare şi aplicare la granturile SEE, granturile Google, redirecţionarea impozitului de 2% sau depre donaţii prin PayPal.

Programul prezentărilor este următorul:
11:00 – 11:40, Radu Mititean, avocat şi preşedinte Clubul de Cicloturism Napoca cu tema prezentării: „ABC Juridic Pentru Ong-uri. Actele Normative – Arhitectură şi Interpretare”;
11:40 – 12:15, Remus Lucuţ, CIO Europa Digitală – „Programul Web-ONG şi aplicaţia Grant ONG”;
12:30 – 13:00, Kai Brand-Jacobsen, Director executiv Patrir – „Importanţa implicării în socitatea civilă”;
13:05 – 13:35, Ovidiu Moldovan, Şef serviciu finanţări nerambursabile Municipiul Cluj-Napoca – „Autoritate finanţatoare a activităţilor culturale”.
Prezentările se vor fi ţine la parterul Iulius Mall.

Defăşurat sub sloganul „Căutăm super eroi!”, această ediţie a Forumului ONG doreşte să încurajeze un dialog între cetăţeni de toate vârstele şi ONG-uri, despre activităţile de voluntariat prin care aceste organizaţii pot avea impact asupra comunităţii locale. De asemenea, sunt aşteptaţi şi cei care vor să afle mai multe despre cum se pot implica în societatea civilă. Obiectivele generale sunt: mediatizarea proiectelor şi acţiunilor ONG-urilor în rândul angajaţilor firmelor din Cluj, dar şi a publicului larg, crearea unui context de întâlnire între firme, ONG-uri şi cetăţeni, promovarea valorilor francofone de multiculturalism, toleranţă şi solidaritate, precum şi integrarea comunităţii internaţionale în societatea civilă, prin acţiuni de voluntariat.

Pentru a întări aceste mesaje, în cadrul Târgului va fi organizată şi o tombolă pentru public: oricine donează mimim 10 lei, are şansa de a câştiga unul dintre cele 10 premii (coşuri cu produse Yves Roches) puse la bătaie de partenerii evenimentului. Fondurile strânse vor fi direcţionate, la finalul zilei, către un ONG participant la Forum.

Nivelul de încredere a românilor în organizaţiile neguvernamentale a crescut foarte mult în ultimii ani, cu un trend de apropiere de media Uniunii Europene. Implicarea cetăţenilor în societatea civilă este mult îmbunătăţită, iar numărul de activităţi filantropice şi de voluntariat a crescut foarte mult faţă de acum 7 ani.

Potrivit unei cercetări de tip Omnibus, realizată de IMAS la comanda FDSC (Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile) în 2016 (România 2017, sectorul neguvernamental, profil, tendinţe, provocări), sondajele Eurobarometru din perioada 2001 – 2005 arată o creştere în medie, pentru ansamblul UE, a încrederii de la 56% la 66% în 2005. În România, trendul a fost aproximativ constant până în 2011, cu valori în jur de 30%, având apoi o creştere până la 51%, în datele din 2016.

Deşi destul de puţine persoane au putut numi un ONG, aproape jumătate dintre români sunt sau au fost membri în asociaţii. Ceea ce este interesant este că Transilvania pare să fie zona în care se concentrează cele mai multe ONG-uri. Potrivit aceleiaşi cercetări, „aproape jumătate dintre respondenţi (46%) îşi declară apartenenţa la cel puţin o organizaţie, iar aceste persoane sunt de regulă mai în vârstă, din Transilvania şi cu status social ridicat.”.

„Ne punem toate forţele în dezvoltarea organizaţiilor neguvernamentale, a unui sector asociativ puternic şi conectat la realitate, capabil să participe eficient la eforturile de dezvoltare a comunităţii locale. Dacă prima ediţie a venit ca o întrebare, această a treia ediție e, cred eu, un răspuns necesar, într-o societate civilă foarte activă la Cluj, în condiţiile în care aceste proiecte îmbunătăţesc continuu calitatea vieţii şi dezvoltarea economică prin acţiunile lor, dar şi luând în calcul o realitate destul de grea pentru aceste ONG-uri, şi anume lipsa fondurilor pentru (mai) multe proiecte”, spune Pascal Fesneau, membru în Consiliul de Administraţie al Clubului Francofon de Afaceri Cluj.

Evenimentul este organizat de Clubul Francofon de Afaceri Cluj, cu susţinerea Institutului Cultural Francez Cluj, Consulatului Onorific al Republicii Franceze la Cluj-Napoca, Camerei de Comerţ Britanico-Române şi a Centrului Cultural German Cluj-Napoca.

Clubul Francofon de Afaceri din Cluj (C.FAC) este o reţea de peste 60 de firme şi persoane francofone cu funcţii de decizie în întreprinderi, instituţii şi organisme administrative din Cluj. Obiectivele generale ale CFAC sunt să contribuie la dezvoltarea economică în regiunea Cluj şi să faciliteze ocuparea forţei de muncă în Transilvania.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x