De interesŞtiri

Măsuri luate de autorităţi pentru finalizarea închiderii rampei de la Pata Rât

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute miercuri, 8 noiembrie 2017, la sediul Consiliului Judeţean Cluj, au fost prezentate măsurile ce urmează a fi luate în perioada următoare în vederea epurării levigatului şi, respectiv, a finalizării procedurii de închidere şi ecologizare a rampei neconforme de deşeuri de la Pata Rât.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a anunţat finalizarea expertizei tehnice comandate de constructor referitoare la alunecarea de deşeuri din data de 22 iulie 2017, a prezentat aspectele constatate prin intermediul acesteia şi soluţiile propuse. Conform declaraţiilor, documentul în cauză, elaborat de experţi independenţi, a confirmat faptul că poluarea produsă a avut un caracter accidental, fiind determinată de alunecarea accidentală a corpului deşeurilor. Astfel, au fost propuse şi o serie de măsuri menite să asigure, pe de o parte, eliminarea poluării iar, pe de altă parte, stabilizarea depozitului de deşeuri.

În acest context, liderul forului administrativ judeţean a precizat că soluţiile propuse au fost deja trimise spre avizare Apelor Române. „Am optat pentru cea mai ieftină şi mai rapidă dintre soluţii. Sigur, dacă s-ar fi declarat starea de alertă situaţia ar fi fost cu totul alta, intervenţia ar fi fost mai eficientă şi mai rapidă. Tocmai de aceea, pentru recuperarea acestor costuri ne vom îndrepta ulterior împotriva celor pe care îi considerăm vinovaţi” a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

În acest sens, lucrările ce urmează să înceapă încă de joi, în regim de urgenţă, vor consta în colectarea levigatului în două bazine de decantare, acesta urmând a fi pompat prin conducte cu ajutorul unor motopompe special instalate. După decantarea şi sedimentarea levigatului în primul bazin, acesta va fi transferat în cel de-al doilea bazin unde va fi supus de Compania de Apă unor tratamente chimice menite să îl decontamineze. Ulterior, lichidul rezultat, total nepericulos pentru mediu, va ajunge în sistemul de canalizare. Pentru a se asigura conformarea la legislaţia în vigoare şi a se atinge standardele impuse de lege, întregul proces de epurare va fi monitorizat de Apele Române.

În acelaşi timp, în vederea derulării acestor lucrări dar şi a celor de consolidare şi finalizare a închiderii depozitului neconform, în prezent se lucrează la identificarea proprietarilor de teren din zonă. Urmează astfel ca, zilele următoare, să fie convocată o şedinţă de îndată a Consiliului Judeţean, şedintă în cadrul căreia să fie aprobat coridorul de exproprieri, respectiv parcelele exacte ce vor fi supuse acestei proceduri.

În ceea ce priveşte finalizarea închiderii rampei, concluzia expertizei a fost ca este total contraindicată o supraîncărcare a corpului actual al deşeurilor, motiv pentru care gunoaiele situate adiacent perimetrului actual de 18 ha vizat de lucrări să fie ecologizate pe amplasamentul existent, sens în care se va trece la exproprierea terenurilor respective. Desigur, Acordul de Mediu urmează a fi revizuit în acest sens.

În ceea ce priveşte completa finalizare a procesului de închidere şi ecologizare a depozitului de la Pata Rât, preşedintele Consiliului Judeţean a precizat că rămâne valabil termenul deja anunţat, respectiv luna martie 2018. În ceea ce priveşte lucrările de stabilizare a corpului depozitului, Alin Tişe a precizat că soluţia tehnică aleasă va permite lucrul pe timpul iernii, astfel încât piloţii ce vor trebui fixaţi în adâncime să poată fi amplasaţi în acest interval.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x